Izjava o koronavirusu

Svjesni smo neprekidne rasprave o uporabi steroida i nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL), uključujući ibuprofen, za ublažavanje simptoma infekcije virusom COVID-19. Naši medicinski stručnjaci odgovorili su na moguća pitanja kako bi vam pomogli snaći se u informacijama kojima smo okruženi. 

_________________________ 

 1) Koje je trenutno stajalište o korištenju ibuprofena u liječenju simptoma  infekcije virusom COVID-19?  

Trenutno postoje oprečni izvještaji, osobito na društvenim mrežama, o povezanosti ibuprofena s pogoršanjem simptoma infekcije virusom COVID-19. Svjetska zdravstvena organizacija, američka Uprava za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda i Europska agencija za lijekove službeno su izjavile da ne postoje nedvojbeni znanstveni dokazi i podaci koji bi potvrđivali tu pretpostavku. 

  • Cjelovita izjava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nalazi se ovdje. 
  • Cjelovita izjava Europske agencije za lijekove (EMA) nalazi se ovdje nalazi se ovdje. 
  • Cjelovita izjava američke Uprave za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (FDA) nalazi se ovdje. 

__________________________  

2) Uzrokuje li uzimanje ibuprofena (Nurofena) pogoršanje simptoma infekcije virusom COVID-19?  

 Na temelju svih dostupnih podataka, trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju povezanost upotrebe ibuprofena bez recepta s pogoršanjem stanja oboljelih od infekcije virusom COVID-19. Ibuprofen je provjereni lijek s potvrđenim profilom neškodljivosti koji se već 30 godina koristi u samoliječenju kao učinkoviti analgetik kod ublažavanja bolova te kao antipiretik pri smanjivanju povišene tjelesne temperature. 

Želimo još jednom podsjetiti potrošače i njihove njegovatelje da, kao kod uporabe bilo kojeg lijeka, pažljivo pročitaju i slijede upute navedene na pakiranju i u uputstvima pacijentima. Ako imate ikakvih sumnji ili dodatnih pitanja, svakako se savjetujte sa zdravstvenim djelatnikom. 

__________________________ 

 3) Trebam li prestati koristiti ibuprofen, ako ga već uzimam kao lijek? 

Ukoliko imate ikakvih sumnji ili pitanja o vašem liječenju te vas zanimaju druge mogućnosti, posavjetujte se sa zdravstvenim djelatnikom. 

Ibuprofen se uobičajeno koristi kao lijek koji se izdaje na recept te u samoliječenju kao sredstvo za ublažavanje boli i smanjivanje povišene tjelesne temperature.  Na temelju svih dostupnih podataka, trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju povezanost upotrebe ibuprofena bez recepta s pogoršanjem stanja oboljelih od infekcije virusom COVID-19 ili povećanim rizikom od zaraze.  

__________________________ 

4)  Postoje li posebne upute za djecu i pacijente starije životne dobi?  

Kao kod svakog drugog lijeka postoje posebne upute o kategorijama pacijenata koje bi trebale ili ne bi trebale koristiti ibuprofen kao i kako bi ga trebalo uzimati. Želimo još jednom podsjetiti potrošače i njihove njegovatelje da, kao kod uporabe bilo kojeg lijeka, pažljivo pročitaju i slijede upute navedene na pakiranju i u uputstvima pacijentima. Ako imate ikakvih sumnji ili dodatnih pitanja, svakako se savjetujte sa zdravstvenim djelatnikom. 

__________________________ 

 5) Kakvo je stajalište Nurofena o tome treba li ibuprofen koristiti u liječenju simptoma COVID-19? 

 Na temelju svih dostupnih podataka, trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju povezanost upotrebe ibuprofena bez recepta s pogoršanjem stanja oboljelih od infekcije virusom COVID-19 ili povećanim rizikom od zaraze. Ibuprofen je provjereni lijek s potvrđenim profilom neškodljivosti koji se već 30 godina koristi u samoliječenju kao učinkoviti analgetik kod ublažavanje bolova te kao antipiretik pri smanjivanju povišene tjelesne temperature. 

Ukoliko imate ikakvih sumnji ili pitanja o vašem liječenju te vas zanimaju druge mogućnosti, posavjetujte se sa zdravstvenim djelatnikom. 

 __________________________ 

6) Povećava li uzimanje ibuprofena (Nurofena) mogućnost zaraze virusom COVID-19? 

 COVID-19 je nova vrsta virusa koja uzrokuje zaraznu bolestVirus utječe na respiratorni sustav i, na temelju trenutno dostupnih podataka, najvjerojatnije se širi kapljičnim putem kašljanjem i kihanjem.  

Na temelju svih dostupnih podataka, trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju povezanost upotrebe ibuprofena ili bilo kojeg drugog nesteroidnog protuupalnog lijeka (NSAIL) s povećanom mogućnošću zaraze virusom COVID-19.  

 __________________________ 

7) Što je ibuprofen? 

Ibuprofen je aktivan sastojakdjelatna tvar kojia pripada klasi skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL). Ova vrsta lijekova se uobičajeno koristi za smanjivanje ublažavanje boli i / ili snižavanje povišene tjelesne temperature.   

Ibuprofen je provjereni i učinkovit lijek koji već 30 godina koriste milijarde potrošača u više od 90 zemalja.   

Ukoliko imate sumnji ili pitanja o vašem liječenju te vas zanimaju druge mogućnosti, posavjetujte se sa zdravstvenim djelatnikom.