Breadcrumbs

Treba imati sluha za dječje uhobolje

Uhobolje su dio odrastanja. Mogu biti bolne za djecu, a roditelji mogu biti malo izgubljeni u pokušaju da pomognu djeci. Začudo, uhobolje često uzrokuju jednostavne prehlade, a najčešći oblik uhobolje je upala srednjeg uha. 

Pazite na prve znakove uhobolje

Uhobolja može biti grozno iskustvo za dijete bilo koje dobi i velika briga za Vas. Znakovi uhobolje uključuju:

  • oštra, tupa ili goruća bol u jednom ili oba uha
  • dijete koje pokazuje na uho ili ga povlači
  • problemi sa sluhom
  • vrućica
  • razdražljivost ili plač
  • problemi sa spavanjem
  • iscjedak iz uha.

Zašto djeca češće obolijevaju od uhobolje

Vaši klinci vjerojatnije će češće dobivati uhobolje od odraslih osoba jer su njihovi imunološki sustavi još uvijek u razvoju i imaju manje mogućnosti boriti se protiv infekcija. Dapače, troje od četvero djece iskusit će uhobolju prije nego dosegnu dob od tri godine.

Drugi razlog je to što djeca imaju uže kanale između srednjeg uha i nosa, pa se lakše mogu začepiti. Kada se ti kanali blokiraju, na mjestima začepljenja mogu se razvijati bakterije i prouzročiti infekciju, odnosno upalu srednjeg uha. Do navršene šeste godine života Vaša bi djeca trebala razviti kanale koji su manje izloženi infekcijama.

Zašto uhobolja tako jako boli?

Kada se ušni kanal začepi, nastaje nakupina tekućine koja pritišće na bubnjić. Uslijed pritiska bubnjić nabrekne i postane bolan. Ponekad bubnjić i pukne i ispusti određenu količinu gnoja iz uha. Ne budite previše zabrinuti ako se ovo dogodi - bubnjić će najčešće sam zacijeliti.

Možete poduzeti  korake za ublažavanje boli  

Kada Vaše dijete ima uhobolju, želite mu samo što prije pomoći. Na sreću, lagana uhobolja nestane već kroz nekoliko sati. Ako ne nestane, postoje neke stvari koje možete napraviti kako biste ublažili bol svog djeteta.

Možete omogućiti odmaranje djeteta u sjedećoj umjesto ležećoj poziciji kako biste ublažili pritisak na uho. Možete probati i lijek protiv bolova posebno namijenjen djeci, primjerice Nurofen oralnu suspenziju za djecu. Nurofen oralna suspenzija za djecu napada izvor neugode/boli kako bi brzo smanjila bol i visoku temperaturu.

Ako ste zabrinuti ili uhobolja Vašeg djeteta ne ide nabolje, posjetite svog liječnika. U nekim slučajevima liječnik će propisati antibiotike ili kapljice koji će pomoći u bržem ozdravljenju djeteta.