Mogu li uzimati Nurofen lijekove s drugim lijekovima?

Ako uzimate druge lijekove, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o uzimanju Nurofen lijekova.

Mudro je paziti na lijekove koje uzimate i razgovarati sa stručnjacima oko svih pitanja koja imate oko toga. Nurofen proizvodi sadrže ibuprofen, protuupalni lijek za ublažavanje boli (NSAID). Vaš liječnik ili ljekarnik će znati može li se ibuprofen kombinirati zajedno s lijekovima koje već uzimate.

Ključne činjenice o sastojcima Nurofena:

 • Nurofen lijekovi sadrže  ibuprofen, vrstu nesteroidnog, protuupalnog lijeka (NSAID) koji pomaže u ublažavanju boli i upale:
  • Nurofen 200 mg obložene tablete
  • Nurofen Forte 400 mg obložene tablete
  • Nurofen Rapid 200 mg meke kapsule
  • Nurofen Rapid Forte 400 mg meke kapsule
  • Nurofen 100 mg/5 ml oralna suspenzija za djecu
  • Nurofen Forte za djecu 200 mg/5 ml oralna suspenzija s okusom jagode
  • Nurofen Cold and Flu 200 mg + 30 mg filmom obložene tablete

 

Uvijek pročitajte informacije na pakiranju lijeka. Lijek koristite samo u skladu s navedenim u Uputi o lijeku. Nepravilna  uporaba može biti štetna. Ako se simptomi nastave, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Informacije na ovim internetskim stranicama nisu namijenjene u svrhu postavljanja dijagnoze ili propisivanja terapije. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Mogu li uzimati Nurofen zajedno s drugim protuupalnim lijekovima protiv boli?

Ne biste smjeli odjednom uzimati više od jednog lijeka iz skupine NSAID (npr. ibuprofen i naproksen), jer se time povećava rizik od nuspojava.

NSAID lijekovi koje možete bez recepta dobiti u ljekarni ili specijaliziranoj prodavaonici za promet na malo lijekovima malo su acetilsalicilatna kiselina, diklofenak, naproksen i ketoprofen. Razni NSAIL lijekovi dostupni su uz liječnički recept.

Ako niste sigurni sadrži li Vaš trenutni lijek NSAID, provjerite kod Vašeg ljekarnika ili liječnika. 

Mogu li istodobno uzimati više od jednog Nurofen proizvoda?

Uzimanje više od jednog Nurofen proizvoda (primjerice, Nurofen i Nurofen Rapid) znači da je vjerojatnije da ćete prekoračiti dozvoljenu dnevnu dozu ibuprofena. Preporučena dnevna doza ibuprofena za odrasle osobe je 1.200 mg/dan.

Kada uzimate Nurofen, pratite upute o doziranju na pakiranju i u Uputi o lijeku, a ako trebate jači lijek protiv bolova, konzultirajte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Mogu li uzimati Nurofen s paracetamolom?

Ako je kod Vas potrebno jače ublažavanje boli, Vaš liječnik ili ljekarnik može Vam savjetovati da zajedno uzimate Nurofen i paracetamol. Paracetamol nije NSAID i djeluje drugačije od Nurofena.

Ako ćete istovremeno uzimati Nurofen i paracetamol, pazite da ne prekoračite preporučene dnevne doze za svaki od ovih lijekova. Ako se bol nastavi, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.