Preskoči na sadržaj

POLITIKA KOLAČIĆA

Ažurirano 06.08.2021

06.08.2021

 

Pravila o kolačićima

 

Kao tvrtka koja pripada grupi Reckitt Benckiser koja upravlja ovom internet stranicom, koristimo kolačiće i slične tehnologije za prikupljanje određenih podataka o posjetiteljima. Ova pravila o kolačićima objašnjavaju kako mi i naši vanjski partneri koristimo kolačiće dok pregledavate našu internet stranicu (uključujući i podstranice, internetsku trgovinu ili druge funkcije) na mobilnoj aplikaciji ili sličnom uređaju (u daljem tekstu uopćeno: “Internet stranica”).

 

Sa svojim imenom prisutni smo i na stranicama društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama i Twittera. Da biste saznali više o njihovim pravilima o privatnosti i privatnim i marketinškim ograničenjima dostupnim članovima njihovih zajednica, posjetite ove internet stranice jer nemamo kontrolu nad radom ovih društvenih mreža.

 

Ako na našoj internet stranici koristimo kolačiće sa platformi društvenih mreža koje pripadaju vanjskim partnerima u poslovne svrhe, takva će uporaba biti opisana u ovim pravilima o kolačićima.

 

Možete ograničiti uporabu kolačića na ovoj internet stranici korištenjem našeg portala o pristanku na kolačiće (Cookie Consent Portal) ili postavkama vašeg preglednika. Za više informacija kliknite niže na “Kako ograničiti kolačiće?”.

 

Poglavlja

 

Što su kolačići?

Kako koristimo kolačiće?

Kako ograničiti kolačiće?

Koliko traju kolačići?

Promjene u našoj uporabi kolačića

Kako nas kontaktirati?

 

Što su kolačići?

 

Kao i većina internet stranica koje posjećujete i naša internet stranica također koristi kolačiće i druge slične tehnologije u svrhe koje su opisane u odjeljku “Kako koristimo kolačiće?” (u ovom pravilniku u daljem tekstu općenito: “kolačići”).

 

Kolačići

 

Kolačići su tekstualne datoteke ugrađene u internet stranice koje sadrže male dijelove podataka koji se preuzimaju na vaše računalo kada posjetite internet stranicu ili su ugrađeni u internet stranici. Kolačići se mogu slati pri svakom sljedećem posjetu internet stranici s koje potječu ili drugoj internet stranici koja prepoznaje navedeni kolačić. Kolačići su korisni jer internet stranici omogućuju prepoznavanje korisnikovog uređaja, aktivnosti i postavki tijekom duljeg vremenskog razdoblja (kao što su podaci za prijavu, jezik, veličina fonta i ostale postavke prikaza).  

 

Gdje je to moguće, poduzimamo sigurnosne mjere kako bismo spriječili neovlašteni pristup našim kolačićima i sličnim tehnologijama. Jedan identifikator osigurava da samo mi i/ili naši ovlašteni pružatelji usluga imamo pristup podacima o kolačićima.

 

Internet oznake

 

Internet oznake (drugim riječima HTML-oznake, nevidljivi pikseli i prozirne GIF-datoteke) predstavljaju transparentnu grafiku na internet stranici ili e-pošti. Internet oznake se zajedno s kolačićima koriste za učenje o interakcijama posjetitelja, za bilježenje puta posjetitelja do naše internet stranice, za stvaranje kategorija segmenata i obrazaca ponašanja ili za pružanje ciljanog oglašavanja. Mi (ili vanjski partner kojeg koristimo) koristimo oznake za pristup informacijama kao što su IP adresa računala koje preuzima stranicu na kojoj se oznaka prikazuje, URL adresa stranice na kojoj se oznaka pojavljuje kada je pregledana internet stranica koja sadrži oznaku, kao i vrsta preglednika koji se koristi za pregled stranice.  

 

IP-adrese, URL-i

 

IP-adresa jedinstveni je identifikator koji koriste određeni elektronički uređaji za međusobnu identifikaciju i komunikaciju putem interneta. Kada posjetite našu internet stranicu, mi (ili vanjski partneri koje koristimo) možemo koristiti oznake za prikaz IP adrese uređaja koji koristite za povezivanje s internetom.

 

Mi (ili vanjski partneri koje koristimo) koristimo samo mali dio IP adrese za određivanje šire lokacije uređaja, tako ne možemo utvrditi vaše točno mjesto. To nam pomaže utvrditi iz kojih geografskih regija (npr. grad, pokrajina, država, kao što je npr. Slough, UK) dolaze posjetitelji naše internet stranice, u cilju modificiranja prikaza naše internet stranice, poboljšanja iskustva njihovog posjeta ili personalizacije našeg marketinškog sadržaja. Ako želimo prikupiti podatke o vašem točnom mjestu u reklamne svrhe, tražit ćemo vaš pristanak.

 

URL (ujednačeni lokator sadržaja) jedinstveni je identifikator ili adresa za svaki izvor na internetu, drugim riječima zapravo je adresa internet stranice koju trenutno posjećujete. Pomoću ovih podataka možemo vidjeti koje internet stranice posjećujete, te kako se krećete po našoj internet stranici.

 

Identifikatori uređaja

 

Identifikatori su različiti brojevi koji su povezani s pametnim telefonima ili sličnim ručnim uređajima s kojih je dostupan internet. Identifikatori uređaja se koriste u iste svrhe kao i kolačići prema navedenom u ovom pravilniku.

 

Uzimanje otiska prstiju na uređaju

 

Otisak prsta na uređaju je metoda kombiniranja određenih značajki uređaja, kao na primjer operativni sustav, vrsta i verzija korištenog preglednika, postavke jezika i IP adrese i zajedno se koriste za identificiranje pojedinačnih uređaja. U mjeri u kojoj koristimo otiske prstiju, koristimo ih u iste svrhe navedene u ovim pravilima i odnose se na kolačiće.

 

Kako koristimo kolačiće?

 

Na našoj internet stranici koristimo različite vrste kolačića u različite svrhe opisane u nastavku. Neke kolačiće postavljamo mi, a neke naši vanjski partneri (npr. društvene platforme, pružatelji usluga oglašavanja i analitike, itd.).

 

Više podataka o svakom korištenom kolačiću i kolačićima naših vanjskih partnera možete pronaći u svom pregledniku na ovoj internet stranici i na našem portalu za odobravanje kolačića.

 

Potrebni kolačići – Ovi su kolačići potrebni za rad naše internet stranice, za aktiviranje glavnih funkcija stranice, za osiguranje sigurnosti stranice i za omogućavanje upravljanja mrežom. Oni se ponekad nazivaju “apsolutno neophodnim” ili “ključnim” kolačićima. Bez ovih kolačića internet stranica ne može ispravno raditi. Uključuju kolačiće koji nam omogućuju zapamtiti vaše postavke odobrenja i uravnotežiti vaše mrežno opterećenje, omogućuju vam prijavu u zaštićena područja naše internet stranice, pristup korisničkim računima ili mrežnim obrascima, upotrebu košarice i mrežnih usluga naplate i preuzimanja kupona.

 

Funkcionalni i analitički kolačići – Ovi su kolačići funkcionalne ili analitičke prirode. Koriste se za poboljšanje funkcionalnosti, poboljšanje i personalizaciju iskustva pregledavanja, te analizu prometa i uporabe internet stranice.

 

Analitički kolačići omogućuju nam prepoznati posjetitelje, prebrojati ih i vidjeti kako se kreću na našoj internet stranici. Pomažu nam razumjeti i mjeriti vašu interakciju s našom internet stranicom, omogućiti nam prikupljanje statistika o posjetiteljima naše internet stranice, njihovo bolje razumijevanje i poboljšanje načina rada naše internet stranice, npr. osiguravajući da korisnici mogu lako pronaći ono što traže. Analitički kolačići također nam omogućuju testirati sadržaj, značajke ili interakcije internet stranice kako bismo poboljšali iskustvo i izgled internet stranice za sve.   

 

Funkcionalni kolačići koriste se za poboljšanje onoga što možete učiniti na našoj internet stranici. Na primjer, pomažu nam da vam pružimo bolje i personaliziranije korisničko iskustvo, testiramo i učinimo dostupnim najbolji dizajn internet stranica, izgled stranice i sadržaj i podsjećaju nas na odluke koje ste napravili tijekom vaših aktivnosti. To nam omogućuje razviti i prilagoditi naš sadržaj za vas, nazvati vas imenom i sjetiti se vaših postavki (npr. izbor određenog jezika ili regije).

 

Osim toga, određeni kolačići vanjskih partnera su potrebni kako bi se određene značajke ugradile u cilju funkcioniranja internet stranice. Vanjski partneri će ove kolačiće ukloniti samo ako stupite u interakciju s određenim značajkama na internet stranici. Ako je u vašoj zemlji potrebno odobrenje, obavijestit ćemo vas na našoj internet stranici, gdje god je to primjenjivo, da će odgovarajući vanjski partner postaviti kolačiće na vaš uređaj i da klikom na tu funkciju vi označavate da pristajete na postavljanje kolačića vanjskih partnera. Ako ne omogućite ove kolačiće, možda nećete moći koristiti funkcije internet stranice. Tim se kolačićima ne može upravljati putem našeg portala za prihvaćanje kolačića, ali ih se može isključiti i izbrisati putem postavki vašeg preglednika kako je opisano u nastavku.

 

Primjeri kako koristimo kolačiće na ovaj način uključuju kako koristimo YouTube za gledanje videozapisa na internet stranici, gdje YouTube postavlja kolačiće na vaš uređaj čim kliknete za pokretanje YouTube videozapisa. Što se tiče pokretanja YouTube videozapisa na našoj internet stranici, savjetujemo vam koristiti “poboljšani način privatnosti” kako biste spriječili postavljanje kolačića koji prate ponašanje tijekom gledanja, kada YouTube pohranjuje podatke o kolačićima koji vas mogu izravno identificirati.

 

Slično tome, naša internet stranica može sadržavati određene značajke dijeljenja specifične za društvene medije, poput gumba “Sviđa mi se” na Facebooku, gumba “Tweet” na Twitteru ili gumba “Dijeli” na LinkedInu, kako bi vam se omogućilo dijeljenje stranica, objavljivati komentare, itd. na društvenim mrežama. Ove značajke mogu prikupljati IP adresu i stranicu koju posjećujete na našoj internet stranici, a vi možete postaviti kolačiće ili koristiti slične tehnologije kako biste omogućili da značajka pravilno funkcionira. Ovi vanjski partneri mogu postavljati kolačiće samo ako komunicirate s relevantnim funkcijama na internet stranici. Nemamo kontrolu nad načinom na koji ove društvene mreže prikupljaju i koriste vaše osobne podatke i koriste ih u skladu s politikom privatnosti društvene mreže (odgovarajući pravilnik o privatnosti možete pronaći putem internet stranice društvene mreže ili našeg portala za odobravanje kolačića).

 

Kolačići za oglašavanje – Ovi se kolačići koriste za oglašavanje naših proizvoda, proizvoda s robnom markom ili usluga, na primjer za prikazivanje oglasa koji su relevantniji za vaše interese na temelju vaših mrežnih aktivnosti (drugim riječima, personalizirano oglašavanje ili oglašavanje na temelju interesa), ili za sprečavanje trajnog prikazivanja istih tih oglasa. 

 

Kolačići u ovoj kategoriji omogućuju nam prikupljanje podataka o internet stranicama koje posjećujete, vašem posjetu naših internet stranica, stranicama koje posjećujete i linkovima koje slijedite, e-porukama koje šaljete ili čitate o našim robnim markama i vezama koje posjećujete. Oni nam omogućuju bilježenje vaših mrežnih aktivnosti na vašem računalu, mobilnom telefonu ili drugim uređajima koje koristite, uključujući i mobilne aplikacije koje koristite.                                                                                                                                             

 

Nastojimo koristiti ove podatke kako bismo predvidjeli koji od naših proizvoda ili brendiranih oglasa vam mogu biti najzanimljiviji te kako bismo vam učinili relevantnijim naše internet stranice i oglase koji se prikazuju na tim stranicama ili drugim online mjestima.  

 

Također koristimo kolačiće u ovoj kategoriji kako bismo vas smjestili u skupinu potrošača sa sličnim interesima (npr. dob, spol, kategorija interesa) (drugim riječima: “publika”). Ovaj postupak obično ne zahtijeva da vas identificiraju kao osobu koju je moguće identificirati, već samo ukazuje na to da je osoba koja koristi vaš preglednik pokazala interes za proizvod. Možemo dodati i druge podatke koji na to ukazuju, kao što su podaci o proizvodima kupljenim u online trgovini ili podaci koje nam pružate izravno, kada stvarate profil na našim internet stranicama ili podaci o vašoj povijesti pregledavanja.

 

Korištenjem kolačića za oglašavanje u mogućnosti smo:

· donijeti zaključke o trendovima, navikama ili karakteristikama grupe potrošača koji djeluju na isti način;

· pružiti vam personalizirane oglase na našoj internet stranici i drugim online mjestima koja posjećujete;

· pronaći takve osobe za koje se čini da imaju slične interese, osobine ili ponašanje kao ljudi koji već imaju određeni interes kako bi dosegnuli više potencijalnih kupaca prikazivanjem oglasa koji su za njih relevantni.

 

Partneri smo s neovisnim pružateljima usluga (npr. Google, Facebook, Amazon, itd.), koji mogu koristiti kolačiće, oznake i druge tehnologije za prikupljanje ili primanje podataka o našoj internet stranici. Ovi vanjski partneri koriste ove podatke kako bi nas podržali u gore opisanim reklamnim aktivnostima, uključujući prezentaciju ciljanih oglasa, i pružali nam usluge mjerenja i izvješća o uspjehu naših reklamnih kampanja na vlastitim ili drugim internet stranicama.

 

Ako zaustavite ove kolačiće, vidjet ćete manje ciljanih oglasa na temelju vaših interesa; to međutim ne znači da uopće nećete vidjeti nikakve oglase. Čak i ako onemogućite primanje oglasa na temelju svojih interesa, i dalje ćete vidjeti oglase o našim proizvodima ili robnim markama na temelju internet stranica koje posjećujete (oni se nazivaju ‘kontekstualni oglasi’).

 

Ukoliko želite saznati više o oglašavanju koje se temelji na interesu i vezi između uređaja, možda će vam biti od pomoći Network Advertising Initiative  [Inicijativa mrežnog oglašavanja] na sljedećoj internet stranici: https://www.networkadvertising.org/understanding-online-advertising/ .                                                                                       

Općenito, kada podatke o vašoj uporabi naših internet stranica dijelimo s vanjskim partnerima, ne prosljeđujemo nikakve podatke koji otkrivaju vaš identitet, a koje smo prikupili putem kolačića korištenih na našoj internet stranici. Informacije o načinu obrade osobnih podataka potražite u:    Obavijest o privatnosti.

 

Kako ograničiti kolačiće?

 

Opcijski model: za Europski gospodarski prostor i Ujedinjeno Kraljevstvo: osim ako to dopušta važeći zakon, kolačiće postavljamo nakon što ste dali odobrenje preko aplikacijske interakcije kada ste je prilikom prvog korištenja naše internet stranice vidjeli ili na našem portalu za odobravanje kolačića koji je stalno dostupan, ili putem postavki preglednika (o detaljima vidite niže). Imajte u vidu da određene oznake ugrađene u internet stranicu zahtijevaju da vanjski partneri postave kolačiće kako bi funkcionirale. Ovi se kolačići postavljaju samo kada stupite u interaktivnu komunikaciju s internet stranicom. Na svim onim točkama na našoj internet stranici, gdje je to primjenjivo, obavijestit ćemo vas da odgovarajući vanjski partner postavlja kolačiće na vaš uređaj, a klikom na zadanu funkciju potvrđujete da pristajete na postavljanje kolačića od strane vanjskih partnera. 

 

Predložak odobravanja: u zemljama izvan Europskog gospodarskog prostora i u Ujedinjenom Kraljevstvu: osim ako to nije zabranjeno zakonom u vašoj zemlji, kada posjetite našu internet stranicu mi postavljamo kolačiće; međutim, vi možete u bilo kojem trenutku isključiti kolačiće putem našeg portala za prihvaćanje kolačića ili postavki vašeg preglednika (o detaljima vidite niže).

 

Portal za odobrenje kolačića: Na našoj internet stranici stavljamo na raspolaganje alat koji se naziva "Portal za odobrenje kolačića ".

 

Svoje postavke za kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku klikom na gumbe na portalu koji odobrava kolačiće (osim onih kolačića koji su prijeko potrebni, uključujući one potrebne za prijenos komunikacije i pravilno funkcioniranje internet stranice). Portal za odobrenje kolačića pronaći ćete na našoj internet stranici kad god je posjetite; međutim, može biti situacija kada nije dostupan (npr. zastoji, pogreške, nemate odgovarajući Javascript, itd.). U tom slučaju možete promijeniti postavke kolačića u pregledniku kako je opisano u nastavku.  

 

Vaš preglednik:  Postavke kolačića možete promijeniti promjenom postavki preglednika. Većina internet preglednika prihvaća kolačiće, ali obično možete izmijeniti postavke kolačića tako da odbijaju kolačiće, isključuju postojeće ili vas jednostavno obavještavaju kada se novi kolačići pošalju na vaš uređaj. Da biste to učinili, slijedite upute vašeg preglednika (obično pod stavkom "Help (Pomoć)", "Tools (Alati)", "Settings (Postavke)" ili "Edit (Uredi)"). Neki vanjski partneri također imaju proširenja preglednika koja možete omogućiti u svom pregledniku; pogledajte na primjer privitak Google Analytics Google na sljedećem linku:  https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

 

Vaš mobitel:  Na vašem mobitelu ili sličnom uređaju obično možete promijeniti ili isključiti svoje postavke za primanje personaliziranih oglasa na temelju vaših interesa u izborniku “Setup (Podešavanja”) (na primjer u iOS-u: Settings (Postavke) – Privacy (Privatnost) - Advertising (Oglašavanje) - Limit ad tracking (Ograničenje praćenja oglasa). Slično u Android-u: Settings (Postavke) - Google - Ads (Oglasi) – Discard interest-based ads (Odbacivanje oglasa na temelju interesa).

 

Imajte u vidu da se ovdje opisana ograničenja odnose samo na preglednik ili uređaj s kojeg ste ih onemogućili, tako da se morate odjaviti odvojeno za svaki internet preglednik i svaki uređaj. Štoviše, onemogućavanje jednog kolačića ili jedne kategorije kolačića ne briše kompletan kolačić s vašeg uređaja: to morate učiniti u svom pregledniku. Skrećemo vam pozornost da će se ukoliko izbrišete sve kolačiće s vašeg uređaja obrisati i kolačić na koji se odnosi “otkazivanje”, pa ćete morati ponovo izvršiti otkazivanje ukoliko ne želite i dalje primati određene kategorije kolačića.

 

Više informacija o postupanju s kolačićima možete pronaći na: http://www.attacat.co.uk/resources/cookies/how-to-ban, ili na stranici NAI-a: https://www.networkadvertising.org/understanding-online-advertising/what-are-my-options .

 

Koliko traju kolačići?

 

Kolačići korišteni na našoj internet stranici traju najviše 13 mjeseci. Radni kolačići ističu odmah nakon završetka korištenja naše internet stranice uz pomoć vašeg preglednika.

 

Promjene u našoj uporabi kolačića

 

Sve promjene u uporabi naših kolačića na ovoj internet stranici bit će objavljene na portalu za odobravanje kolačića.

 

Ukoliko je potrebno, te promjene možemo prenijeti i u naš pravilnik o kolačićima, koji povremeno možemo ažurirati. Ako su ove promjene naših pravila o kolačićima značajne, poduzet ćemo korake da vas pravovremeno o tome obavijestimo. U svakom slučaju provjerite jeste li koristili najnoviju verziju pravila o kolačićima dostupnu na internet stranici.

 

Kako nas kontaktirati?

 

Ako imate pitanja o ovoj obavijesti ili našoj uporabi kolačića, kontaktirajte nas na sljedećoj adresi: PrivacyOffice@rb.com. Na ovu adresu nam možete također pisati: RB Global Privacy Office, Turner House, 103-105 Bath Road Slough, SL1 3UH.

 

Posljednje ažuriranje: 06.08.2021