Što je ibuprofen? Za što mi ibuprofen koristi?

Kako ibuprofen djeluje? Od kuda ibuprofen dolazi? Za što se sve ibuprofen može koristiti? Ovdje ćete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja o ibuprofenu.

Ibuprofen je nesteroidni protuupalni lijek (NSAID), vrsta lijeka koji se obično koristi protiv bolova i vrućice. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ibuprofen smatra jednim od najvažnijih lijekova za osnovno očuvanje zdravlja.

Postoji pregršt brandova koji koriste ibuprofen i proizvodi koji sadrže ovaj lijek mogu se kupiti u ljekarnama i/ili specijaliziranim prodavaonicama koje prodaju lijekove. To uključuje oblike lijekova za odrasle i za djecu.  

 

Uvijek pročitajte informacije na pakiranju lijeka. Lijek koristite samo u skladu s navedenim u Uputi o lijeku. Nepravilna uporaba može biti štetna. Ako se simptomi nastave, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Za informacije o doziranju Nurofen lijekova kod pojedinih dobnih skupina pročitajte Uputu o lijeku za svaki lijek.

Informacije na ovim internetskim stranicama nisu namijenjene u svrhu postavljanja dijagnoze ili propisivanja terapije. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Kako ibuprofen djeluje?

Ibuprofen zaustavlja  proizvodnju velikih količina prostaglandina u tijelu kada ste bolesni ili ozlijeđeni.

Prostaglandini su prirodne kemikalije koje se stvaraju u tijelu kada se ozlijedite ili obolite. Kada se nalaze u tijelu, prostaglandini čine obližnje živce vrlo osjetljivim na bol, što tijelu pomaže shvatiti da nešto nije u redu. Primjerice, kada ruku stavite na nešto oštro, obližnji živci to dojave Vašem mozgu, koji brzo šalje poruku da Vas ruka boli.

Prostaglandini također čine tkivo upaljenim i natečenim - oni su jedan od razloga zašto grlo nateče kada ste bolesni i zašto je nos začepljen prilikom prehlade. Prostaglandini su također jedan od razloga zašto iščašeni gležanj postane otečen i ukočen.

S obzirom na to da ibuprofen blokira proizvodnju prostaglandina, ciljano djeluje na mjestu boli radi ublažavanja boli i upale.

Koje su vrste ibuprofena dostupne?

Ibuprofen dolazi u raznim oblicima. Dva najčešća jesu: oralni, odnosno formulacije koje se mogu progutati same ili s vodom te topikalne, odnosno one koje se mogu primijeniti/staviti na kožu.

Oralni ibuprofen – ibuprofen tablete, kapsule ili tekućine - mogu se uzimati s vodom. Nakon uzimanja tablete, koja sadrži ibuprofen, ona završi u Vašem želucu, gdje se počinje razgrađivati. Razgradnjom tablete oslobađa se ibuprofen. On je tada apsorbiran u krvotok kroz želučani zid.

Kada se ibuprofen apsorbira u krv, počinje blokirati oslobađanje prostaglandina, što pomaže u smanjenju boli i upale.

Tablete i kapsule koje sadrže ibuprofen nisu primjerene za dojenčad i djecu pa su stoga razvijene tekuće verzije ovog lijeka. Nurofen 100 mg/5 ml oralna suspenzija za djecu smije se davati djeci starijoj od 3 mjeseca, a Nurofen Forte za djecu 200 mg/5 ml oralna suspenzija s okusom jagode smije se davati djeci od šeste godine života.

Topikalni ibuprofen – često je to krema ili gel koji se stavljaju direktno na bolne dijelove tijela. Ibuprofen se na bolnom mjestu apsorbira u kožu. Jedna prednost topikalnog oblika je da većina lijeka ne završava u drugim dijelovima tijela, npr. u želucu, gdje bi se mogle dogoditi nuspojave.

Za što se ibuprofen koristi?

U dozama dostupnim bez recepta, ibuprofen se koristi kao sredstvo za privremeno ublažavanje bolova i/ili upala, tj. protiv:

 • glavobolja (npr. migrena, tenzijskih glavobolja)
 • boli u mišićima (npr. iščašenja i uganuća, sportskih ozljeda)
 • vrućica
 • simptoma prehlade i gripe
 • menstrualne boli
 • boli u leđima
 • zubobolja
 • boli u zglobovima (npr. artritične boli)
 • boli sinusa

Ibuprofen nasuprot paracetamola: vrste lijekova protiv boli

Lijekovi protiv boli dostupni bez recepta mogu se podijeliti u dvije skupine:

oni koji uglavnom djeluju na mjestu  boli i

oni koji uglavnom djeluju centralno (u mozgu i kralježnici).

Ibuprofen, acetilsalicilatna kiselina i drugi NSAID lijekovi uglavnom djeluju na mjestu  boli. Zbog ovog načina djelovanja, može se reći da ova skupina lijekova u svrhu ublažavanja boli djeluje ciljano.

Ne zna se točno kako paracetamol djeluje, ali smatra se da uglavnom djeluje centralno. Njegov učinak na upalu na mjestu boli mali je ili nikakav.

U čemu je razlika? Ibuprofen nasuprot paracetamola

 

Ibuprofen

Paracetamol

Vrsta lijeka

NSAID

Jednostavan analgetik

Kako djeluje

Blokira signale o boli, uglavnom na mjestu boli 

Smatra se da djeluje uglavnom centralno u reduciranju intenziteta signala boli

Povijest ibuprofena

Ibuprofen je pronađen, odnosno razvijen 1950-ih od strane znanstvenika tvrtke Boots Company u UK (kojoj je danas vlasnik Reckitt Benckiser). Voditelji istraživačkog tima bili su dr. Stewart Adams i njegove kolege John Nicholson i Colin Burrows.

Danas ibuprofen slobodno koriste milijuni ljudi za ublažavanje bolova i vrućice, a i dalje se koristi i kao lijek na recept za borbu protiv boli kod reumatskog artritisa i osteoartritisa.

Što je to NSAID?

NSAID lijekovi (skraćenica od non-steroidal anti-inflammatory drugs - nesteroidni protuupalni lijekovi) pomažu u ublažavanju boli i smanjenju upale blokiranjem proizvodnje kemikalija koje uzrokuju bol - prostaglandina.

Postoji mnogo vrsta NSAID lijekova u slobodnoj prodaji i na recept. NSAID lijekovi u slobodnoj prodaji uključuju acetilsalicilatnu kiselinu, diklofenak, naproksen i ibuprofen.

Ostali, jači NSAID lijekovi mogu se dobiti uz liječnički recept.

Mjere opreza

Ibuprofen ne uzimajte u sljedećim slučajevima:

 • Ako imate čir na želucu ili druge želučane tegobe, ili probleme s jetrom ili srcem.
 • Ako ste alergični na ibuprofen, acetilsalicilatnu kiselinu ili druge protuupalne lijekove. Ako se pojavi alergijska reakcija, prestanite uzimati ibuprofen i odmah posjetite svog liječnika.
 • Za vrijeme prvih 6 mjeseci trudnoće, osim ako Vam je liječnik drugačije savjetovao. Nikako ne koristite u zadnja 3 mjeseca trudnoće.

Predoziranje ibuprofenom

Ne prekoračujte preporučene doze. Za informacije o doziranju Nurofen lijekova kod pojedinih dobnih skupina pročitajte Uputu o lijeku za svaki lijek. Ako mislite da ste uzeli previše ibuprofena (predoziranje), odmah se javite liječniku.

Preporučena maksimalna dnevna doza Nurofen tableta ili mekih kapsula je:

1.200 mg/dan za odrasle osobe i djecu stariju od 12 godina.