Što je paracetamol? Za što mi paracetamol koristi?

Paracetamol (također poznat i kao acetaminofen) je poznati lijek koji se obično koristi za ublažavanje boli i vrućice. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) paracetamol smatra jednim od najvažnijih lijekova za osnovno očuvanje zdravlja.

Paracetamol proizvodi poznati su pod mnogim nazivima (brandovima), a prisutni su i u raznim lijekovima protiv boli i lijekovima protiv kašlja/prehlade za odrasle osobe i djecu.

Uvijek pročitajte informacije na pakiranju lijeka. Lijek koristite samo u skladu s navedenim u Uputi o lijeku. Nepravilna  uporaba može biti štetna. Ako se simptomi nastave, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Informacije na ovim internetskim stranicama nisu namijenjene u svrhu postavljanja dijagnoze ili propisivanja terapije. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Kako paracetamol djeluje?

Ne zna se točno kako paracetamol djeluje, no znanstvenici smatraju da djeluje uglavnom u središnjem živčanom sustavu (u mozgu i kralježnici). Smatra se da paracetamol smanjuje intenzitet signala boli poslanih u  mozak. Također može spriječiti oslobađanje supstanci koje povećavaju bol i tjelesnu temperaturu - prostaglandina.

Paracetamol se dobro tolerira u preporučenim dozama i standardni je lijek protiv bolova i dostupan bez recepta.

Za što se paracetamol koristi?

U dozama dostupnim bez liječničkog recepta, paracetamol se koristi kao sredstvo za privremeno ublažavanje bolova i nelagode, tj. protiv:

 • glavobolja (npr. migrena, tenzijskih glavobolja)
 • boli u mišićima (npr. iščašenja i uganuća, sportskih ozljeda)
 • bolova u leđima
 • zubobolje
 • bolova u mišićima
 • artritisa (uključujući osteoartritis)
 • simptoma prehlade i gripe
 • vrućice

Povijest paracetamola

Paracetamol je razvijen 1893. godine i postao je dostupan javnosti uz recept liječnika 1953. godine. Od 1959. godine paracetamol se može nabaviti i bez recepta.

Danas se paracetamol slobodno i često koristi kao sredstvo za ublažavanje bolova i vrućice.

Paracetamol nasuprot ibuprofena: koja je razlika?

Lijekovi protiv boli dostupni bez recepta mogu se podijeliti u dvije skupine:

 • oni koji uglavnom djeluju na mjestu  boli i
 • oni koji uglavnom djeluju centralno (u mozgu i kralježnici).

Paracetamol je lijek protiv boli različit od nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i acetilsalicilatne kiseline. Smatra se da paracetamol uglavnom djeluje centralno, dok ibuprofen, acetilsalicilatna kiselina i drugi NSAID lijekovi djeluju uglavnom na mjestu boli.

U čemu je razlika? Ibuprofen nasuprot paracetamola

 

Ibuprofen

Vrsta lijeka

 NSAID

Kako djeluje

Blokira signale boli na mjestu  boli 

Mjere opreza

Paracetamol  ima malo mogućih nuspojava ako se uzima u preporučenim dozama. Ipak, u sljedećim slučajevima konzultirajte se sa svojim liječnikom prije uzimanja paracetamola:

 • ako imate problema s jetrom ili bubrezima
 • ako uzimate druge lijekove, bilo da se radi o lijekovima iz ljekarne ili specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima. Neki lijekovi mogu doći u sukob s paracetamolom ako se uzimaju zajedno. 

Paracetamol ne uzimajte u sljedećim slučajevima:

 • ako ste alergični na njega
 • više od 3 dana uzastopno, osim ako Vam je liječnik drugačije savjetovao.

Predoziranje paracetamolom

Ako mislite da ste uzeli previše paracetamola (predoziranje), odmah kontaktirajte liječnika.

Druga opcija je da odmah otiđete u bolnicu. Napravite to čak i ako se osjećate dobro, jer postoji opasnost od kasnijeg ozbiljnog oštećenja jetre.

Ne prekoračujte maksimalne preporučene dnevne doze paracetamola.