Je li sigurno uzimati Nurofen ako dojim?

Nurofen lijekovi sadrže ibuprofen, protuupalni lijek protiv boli kojeg može uzimati većina dojilja. U majčinom mlijeku ibuprofen postiže vrlo niske koncentracije za koje se pretpostavlja da nemaju štetnog utjecaja na dojenče.

Neki Nurofen lijekovi također sadrže druge djelatne tvari. Proizvode s drugim djelatnim tvarima nemojte uzimati za vrijeme dojenja bez da se prije o tome ne posavjetujete sa svojim liječnikom. Dodatni sastojci mogli bi biti štetni za Vašu bebu.

 

Ključne činjenice o Nurofenu i dojenju:

  • Većina Nurofen proizvoda sadrži ibuprofen. U majčinom mlijeku ibuprofen postiže vrlo niske koncentracije za koje se pretpostavlja da nemaju štetnog utjecaja na dojenče.
  • U preporučenim dozama, manje od 1 % ibuprofena u Nurofenu pređe s majke na dojenče kroz majčino mlijeko.

Izbjegavajte kombinirane lijekove protiv bolova, jer bi oni mogli sadržavati dodatne djelatne tvari koje bi mogle biti štetne za dojenčad.

Uvijek pročitajte informacije na pakiranju lijeka. Lijek koristite samo u skladu s navedenim u Uputi o lijeku. Nepravilna uporaba može biti štetna. Ako se simptomi nastave, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Za informacije o doziranju Nurofen lijekova kod pojedinih dobnih skupina pročitajte Uputu o lijeku za svaki lijek.

Informacije na ovim internetskim stranicama nisu namijenjene u svrhu postavljanja dijagnoze ili propisivanja terapije. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Ključne činjenice o Nurofenu i dojenju:

Većina Nurofen lijekova sadrži ibuprofen. U majčinom mlijeku ibuprofen postiže vrlo niske koncentracije za koje se pretpostavlja da nemaju štetnog utjecaja na dojenče.

U preporučenim dozama, vrlo mali postotak ibuprofena u Nurofenu pređe s majke na dojenče kroz majčino mlijeko.

Izbjegavajte kombinirane lijekove protiv bolova, jer bi oni mogli sadržavati dodatne djelatne tvari koje bi mogle biti štetne za dojenčad.

 

Uzimanje ibuprofena za vrijeme dojenja

Naravno da želite sve najbolje za novog člana Vaše obitelji. Dojenje svakako pomaže Vašoj bebi, ali to također znači da morate posebno paziti na lijekove i sredstva protiv bolova. To je zato što neki lijekovi mogu dospjeti u majčino mlijeko, a time i u Vašu bebu. Ako niste sigurni smijete li koristiti određene lijekove za vrijeme dojenja, potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika.

Koliko ibuprofena dospije u majčino mlijeko?

Vrlo male količine ibuprofena dospiju u majčino mlijeko. Za vrijeme dojenja vrlo mali postotak ibuprofena u Nurofenu pređe s majke na dojenče kroz majčino mlijeko.

Kakva je usporedba ibuprofena u majčinom mlijeku i dječjih doza Nurofena?

Nurofen 100 mg/5 ml oralna suspenzija za djecu može se koristiti za bebe u dobi od 3 mjeseca. Doze se razlikuju ovisno o starosti i težini Vašeg djeteta.

Jesu li svi lijekovi protiv bolova sigurni za uzimanje u razdoblju dojenja?

Za pitanja o tome je li neki lijek prikladan za Vas i Vaše dijete ili nije, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Savjeti za dojilje, što se tiče Nurofena:

  • Uvijek pratite upute o doziranju na pakiranju i u Uputi o lijeku i nikada ne uzimajte više od preporučene doze za odraslu osobu.
  • Nikada nemojte davati  Nurofen novorođenim bebama. Nurofen 100 mg/5 ml oralna suspenzija za djecu može se koristiti za bebe nakon što navrše 3 mjeseca života.
  • Prekomjerno uzimanje ibuprofena može biti štetno. Ako ste dojilja i redovito trebate lijek protiv bolova, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.