Je li sigurno uzimati Nurofen za vrijeme trudnoće?

Za vrijeme prvih 6 mjeseci trudnoće ne biste smjeli uzimati Nurofen, osim ako Vam je Vaš liječnik savjetovao drugačije. Nurofen nikako ne smijete koristiti u zadnja 3 mjeseca trudnoće.

Trudnoća je razdoblje u kojem treba biti posebno oprezan s lijekovima. Neki lijekovi primjereni za odrasle osobe i djecu ne smiju se uzimati od strane trudnica. Ako ste nedavno saznali za svoju trudnoću, posavjetujte se sa svojim liječnikom oko svih lijekova koje smijete uzimati.

Vaš liječnik Vam može dati savjete o opcijama za ublažavanje boli, odnosno kako najbolje možete  ublažiti bol za vrijeme trudnoće i time darovati svojoj bebi dobar početak života.

Ključne činjenice o Nurofenu i trudnoći:

  • Osim ako Vaš liječnik ne preporuči drugačije, ne uzimajte Nurofen za vrijeme prvih 6 mjeseci trudnoće.
  • Nurofen nikako ne smijete koristiti u zadnja 3 mjeseca trudnoće.
  • Postoje drugi lijekovi protiv bolova koji se mogu uzimati za vrijeme trudnoće. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom  kako biste saznali što bi moglo biti pravo rješenje za Vas.

Neki Nurofen proizvodi sadrže natrij. Ako ste na dijeti koja zahtjeva niske razine natrija, posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja Nurofena.

 

Uvijek pročitajte informacije na pakiranju lijeka. Koristite samo  u skladu s navedenim u Uputi o lijeku. Nepravilna  uporaba može biti štetna. Ako se simptomi nastave, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Informacije na ovim internetskim stranicama nisu namijenjene u svrhu postavljanja dijagnoze ili propisivanja terapije. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Ključne činjenice o Nurofenu i trudnoći:

Osim ako Vaš liječnik ne preporuči drugačije, ne uzimajte Nurofen za vrijeme prvih 6 mjeseci trudnoće.

Nurofen nikako ne smijete koristiti u zadnja 3 mjeseca trudnoće.

Postoje drugi lijekovi protiv bolova koji se mogu uzimati za vrijeme trudnoće. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako biste saznali što bi moglo biti pravo rješenje za Vas.

Neki Nurofen proizvodi sadrže natrij. Ako ste na dijeti  koja zahtjeva niske razine natrija, posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja Nurofena.

 

Zašto trebam izbjegavati Nurofen za vrijeme trudnoće?

Djelatna tvar u Nurofenu je ibuprofen. Ibuprofen spada u skupinu lijekova nazvanih nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Neka istraživanja pokazala su da bi takvi lijekovi mogli povećati rizik od pobačaja ako se koriste za vrijeme rane trudnoće. U kasnijoj trudnoći NSAID lijekovi mogli bi djelovati na bebine još nerazvijene bubrege i krvožilni sustav.

Kada ću ponovno moći uzimati ibuprofen?

Ako to dozvoli Vaš liječnik, ibuprofen ćete moći ponovno uzimati nakon rođenja Vašeg djeteta i za vrijeme dojenja. Svakako se uvijek prvo posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. 

Alternative ibuprofenu za vrijeme trudnoće

Postoje načini ublažavanja boli za vrijeme trudnoće koji ne uključuju ibuprofen ili druge NSAID lijekove. Za savjete o ublažavanju bolova za vrijeme trudnoće, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Svakako im recite da ste trudni kako bi Vam oni mogli dati preporuke za ublažavanje bolova koje će najbolje odgovarati Vama i Vašem nerođenom djetetu.