Kako uzimati Nurofen?

Lijekovi protiv bolova kao što su lijekovi s ibuprofenom najbolje će djelovati ako ih uzimate u pravilnim dozama čim osjetite bol.

Na ovoj stranici ćete pronaći detaljne savjete o tome kako pravilno uzimati Nurofen 200 mg obložene tablete (sadrže 200 mg ibuprofena). Tu se nalaze i informacije o tome kada biste se trebali savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom oko Vaše boli te na koje nuspojave treba paziti.

Većina Nurofen lijekova sadrži ibuprofen, protuupalni lijek protiv boli (NSAID) koji djelotvorno ublažava blagu do srednje jaku bol povezanu s glavoboljama, migrenama, bolovima u leđima i menstrualnim bolovima.

Pretražite naš izbor proizvoda za informacije o doziranju. 

 

Uvijek pročitajte informacije na pakiranju lijeka. Lijek koristite samo u skladu s navedenim u Uputi o lijeku. Nepravilna  uporaba može biti štetna. Ako se simptomi nastave, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.  Za informacije o doziranju Nurofen lijekova kod pojedinih dobnih skupina pročitajte Uputu o lijeku za svaki lijek. Informacije na ovim internetskim stranicama nisu namijenjene u svrhu postavljanja dijagnoze ili propisivanja terapije. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Kako uzimati Nurofen tablete (ibuprofen)?

Za učinkovito ublažavanje boli, Nurofen tablete uzmite s vodom čim osjetite bol.

Tijelo brže apsorbira Nurofen kada ga uzmete na prazan želudac, tako da nije potrebno čekati na unos hrane da biste ublažili svoju bol. Ako Nurofen uzimate kako je navedeno na pakiranju, lijek je blag za Vaš  želudac, baš kao paracetamol.

Doziranje Nurofen 200 mg obloženih tableta s ibuprofenom kod odraslih osoba i djece starije od 12 godina

Početna doza je 1 tableta (200 mg). Mogu se primijeniti dvije tablete odjednom. Ne preporučuje se primjena više od 1200 mg (6 tableta) unutar 24 sata bez liječničkog nadzora.

Kada se obratiti liječniku ili ljekarniku?

Nurofen je namijenjen simptomatskom ublažavanju blage do srednje jake boli. Ako Vaša bol potraje duže od tri dana, potražite savjet liječnika.

Postoje neki slučajevi u kojima Nurofen možda neće biti prikladan za Vas. U sljedećim slučajevima se konzultirajte s liječnikom ili ljekarnikom:

  • ako uzimate druge lijekove koji sadrže ibuprofen, acetilsalicilatnu kiselinu ili druge protuupalne lijekove (NSAID). Uzimanje ibuprofena zajedno s tim lijekovima moglo bi biti štetno.
  • ako redovito uzimate neke druge lijekove. Neki lijekovi mogu utjecati na djelovanje ibuprofena.
  • ako bolujete od astme.
  • ako imate više od 65 godina. 

Kada ne smijem uzimati Nurofen?

  • Ako je folija blistera pokidana kada otvorite kutiju lijeka.
  • Ako imate čir na želucu ili druge želučane tegobe, ili probleme s bubrezima ili srcem. 
  • Ako ste alergični na ibuprofen, acetilsalicilatnu kiselinu ili druge protuupalne lijekove. Ako se pojavi alergijska reakcija, prestanite uzimati Nurofen i odmah posjetite svog liječnika. 
  • Za vrijeme prvih 6 mjeseci trudnoće, osim ako Vam je liječnik drugačije savjetovao. Nikako ne uzimajte Nurofen u zadnja 3 mjeseca trudnoće. 
  • Više od 3 dana uzastopno, osim ako Vam je liječnik drugačije savjetovao