Uzrokuje li Nurofen (ibuprofen) želučane tegobe?

Za većinu ljudi, uzimanje Nurofena u preporučenim dozama i trajanju neće imati nikakve negativne posljedice po želudac.

Nurofen sadrži ibuprofen, lijek protiv bolova koji spada u skupinu lijekova nazvanih nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID).

Kada se uzima u preporučenim dozama, ibuprofen ima blagi učinak na želudac, poput paracetamola. To se odnosi na uzimanje preporučene doze i/ili uzimanje Nurofena u razdoblju kraćem od 3 dana zaredom bez savjeta Vašeg liječnika.

Ako imate čir na želucu ili ste u prošlosti imali neke druge tegobe vezane uz želudac, ne biste smjeli uzimati ibuprofen. Potražite savjet liječnika ili ljekarnika o drugim načinima ublažavanja  boli.

Ključne činjenice o Nurofenu i nuspojavama vezanim uz želudac:

  • Ako Nurofen uzimate kako je navedeno na pakiranju, lijek vjerojatno neće imati loše posljedice po Vaš  želudac
  • Ako Nurofen uzimate kako je navedeno na pakiranju, lijek će biti blag za Vaš  želudac, baš kao paracetamol.
  • Ako ste ikada imali  čir na želucu ili druge želučane tegobe, ne uzimajte Nurofen.

Ako Vam je potrebno dugotrajno ublažavanje boli, posjetite svog liječnika. Dugotrajna uporaba lijekova iz skupine NSAID može prouzročiti želučane probleme kod nekih ljudi.

Uvijek pročitajte informacije na pakiranju lijeka. Lijek koristite samo u skladu s navedenim u Uputi o lijeku. Nepravilna uporaba može biti štetna. Ako se simptomi nastave, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Informacije na ovim internetskim stranicama nisu namijenjene u svrhu postavljanja dijagnoze ili propisivanja terapije. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Ključne činjenice o Nurofenu i nuspojavama vezanim uz želudac:

Ako Nurofen uzimate kako je navedeno na pakiranju, nije vjerojatno da će lijek imati loše posljedice po Vaš  želudac.

Ako Nurofen uzimate kako je navedeno na pakiranju, lijek će biti blag za Vaš  želudac, baš kao paracetamol.

Ako ste ikada imali čir na želucu ili druge želučane tegobe, ne uzimajte Nurofen.

Ako Vam je potrebno dugotrajno ublažavanje boli, posjetite svog liječnika. Dugotrajna uporaba lijekova iz skupine NSAID može prouzročiti želučane probleme kod nekih ljudi.

Koje su moguće nuspojave po moj želudac ako uzimam lijekove iz skupine NSAID?

U rijetkim slučajevima, NSAID poput ibuprofena mogu prouzročiti blaže želučane nuspojave poput loše probave, žgaravice, mučnine, gubitka apetita, bolova u trbuhu i proljeva. Ozbiljnije nuspojave uključuju čireve, krvarenje ili puknuća u želucu ili crijevu, ali one su obično vezane uz uzimanje jakih doza lijekova iz skupine NSAID (preko 1.200 mg/dan) kroz dulja razdoblja (više od 3 dana zaredom).

Šanse da ćete iskusiti bilo koju od gore navedenih nuspojava rastu ako ste u prošlosti imali želučanih problema, stoga ne biste smjeli uzimati Nurofen ako ste ikada imali krvarenje u želucu ili druge želučane tegobe.

Prouzrokuje li ibuprofen želučane probleme poput ostalih NSAID?

Svi lijekovi iz skupine NSAID nisu isti. Ibuprofen ne prouzrokuje puno nuspojava kada se uzima kako je preporučeno na pakiranju i u Uputi o lijeku, u dozama dostupnim bez liječničkog recepta i kod kratkotrajne primjene.

Pokazalo se da:

  • u malim dozama, ibuprofen prouzrokuje manje nuspojava od ostalih NSAID, uključujući diklofenak, naproksen i acetilsalicilatnu kiselinu 
  • kada se uzimaju u dozama preporučenim za bezreceptno izdavanje, ibuprofen i paracetamol prouzrokuju slične nuspojave vezane uz želudac.

Želučane tegobe bit će vjerojatnije ako se NSAID lijekovi uzimaju u jakim dozama (preko 1.200 mg/dan) i kroz dulja razdoblja (više od 3 dana zaredom). U tom slučaju posjetite svog liječnika ili ljekarnika, koji će Vas savjetovati o mogućnostima dugotrajnijeg ublažavanja Vaših bolova.

Kako dugotrajno uzimanje lijekova iz skupine NSAID utječe na želudac?

Protuupalni lijekovi protiv bolova poput ibuprofena djeluju tako da privremeno blokiraju proizvodnju prostaglandina - kemikalija koje uzrokuju bol. Prostaglandini aktiviraju obližnje završetke živaca na mjestu boli, koji zatim o lokaciji i jačini boli obavještavaju mozak.

Prostaglandini također pomažu štititi želučani omotač. Kod nekih ljudi dugotrajnjije blokiranje prostaglandina može ometati ovaj zaštitni mehanizam i omogućiti nastajanje čireva na želucu.

Kada uzimate Nurofen kako je navedeno na pakiranju i u Uputi o lijeku (kratkotrajno i u manjim dozama), proizvodnja prostaglandina se onemogućuje samo kratkotrajno pa postoje vrlo male šanse da ćete iskusiti bilo kakve želučane tegobe.

Ako trebate dugotrajnije rješenje za ublažavanje boli, potražite savjet liječnika ili ljekarnika.