Breadcrumbs

Menstrualna bol je gadna

Ako ste doživjeli menstrualne bolove, znajte da niste jedini! Većina žena iskusila je menstrualnu bol. To je zapravo najčešći ginekološki problem s kojim se mlade žene susreću. Žene koje pate od menstrualne boli obično je prvi put iskuse u tinejdžerskim godinama, nekoliko godina nakon prve menstruacije.

Intenzitet ove boli se razlikuje, ali što je jača to više utječe na svakodnevni život, u školi, na fakultetu ili na poslu. Bol je obično najjača na početku ciklusa i zatim lagano nestaje u sljedeća 2-3 dana.

Što uzrokuje menstrualne bolove?

Menstrualne bolove uzrokuju prirodne kemikalije zvane prostaglandini, koje se oslobađaju u maternicu za vrijeme menstruacije. Neke žene imaju više razine prostaglandina od drugih (iako nije poznato zašto) i zato je vjerojatnije da će dobiti menstrualne bolove. Prostaglandini uzrokuju kontrakcije mišića zidova maternice, što može izazvati osjećaj bolnih grčeva. Razine prostaglandina najviše su neposredno pred menstruaciju, pa je tada i menstrualna bol najčešća i najžešća. Nakon dan-dva, razine prostaglandina padnu i bol obično nestane.

Prostaglandini mogu uzrokovati više od menstrualnih grčeva

Nisu svi menstrualni bolovi isti

Postoje dvije vrste menstrualnih bolova:

Primarna dismenoreja: Ovo je naziv za najčešću bol za vrijeme menstruacije. Ona se obično javi godinu ili dvije nakon prve menstruacije i postaje manje bolna s godinama. Kod mnogih žena menstrualni bolovi se smanje kada rode dijete ili kada uzimaju hormonalnu kontracepciju (tablete, flaster ili prsten).

Sekundarna dismenoreja: Ovo je menstrualna bol koju uzrokuje poremećaj u reproduktivnom sustavu, primjerice adhezije (priraslice) ili fibroidi. Otprilike jedna od deset žena koje pate od menstrualne boli imaju sekundarnu dismenoreju. Za razliku od primarne dismenoreje, sekundarna dismenoreja obično počinje kasnije u životu i pogoršava se. Ova bol može početi prije menstruacije i trajati cijelo vrijeme menstruacije, pa čak i nakon nje.

Ublažavanje menstrualnih bolova

Postoje mnoge stvari koje možete raditi kako biste ublažili menstrualne bolove:

  • Ako pušite - prestanite: pušenje još više pogoršava menstrualnu bol, što je još jedan razlog da prestanete pušiti.
  • Jedite zdravo: smanjite kavu i alkohol za vrijeme menstruacije i pokušajte izbjegavati prerađenu i masnu hranu. Jedite više voća, povrća, žitarice, ribu (posebno losos, tunu i sardine, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama).
  • Vježbajte: redovito vježbanje između menstruacija uvijek je dobra ideja. Za vrijeme menstruacije radite vježbe istezanja, ili hodajte kako biste ublažili bol.
  • Uzimajte lijekove protiv bolova: lijekovi protiv bolova koji umanjuju učinak prostaglandina učinkoviti su protiv menstrualnih bolova. Ti se lijekovi zovu nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIL) i sadrže ibuprofen, djelatnu tvar u Nurofenu. S obzirom na to da ovi lijekovi napadaju izvor menstrualne boli, za ovu su namjenu učinkovitiji od standardnih lijekova protiv boli kao što je paracetamol.
  • Uzimajte dodatke prehrani: nekim ženama uzimanje magnezija, ribljeg ulja, vitamina B1 ili B6 pomaže smanjiti menstrualne bolove. Drugi dodaci koji mogu pomoći su crni kohoš (black cohosh), ulje jaglaca, dong quai i Vitex agnus castus.
  • Opustite se i pazite na sebe: tehnike opuštanja, joga, meditacija, akupunktura, odmaranje u krevetu i jednostavne radnje poput korištenja termofora ili toplih obloga mogu biti vrlo učinkovite. Biljni čajevi, npr. od đumbira ili mente, mogu pomoći kod mučnine i nadimanja.

Je li menstrualna bol nešto oko čega trebam brinuti? 

Za većinu žena, bol za vrijeme menstruacije prirodan je dio života - prođe nakon par dana. S druge strane, trebali biste posjetiti svog liječnika ako je bilo što od sljedećeg točno u vezi Vaših menstrualnih bolova:

  • lijekovi protiv bolova i druge mjere ne pomažu, a bol Vam onemogućuje normalno funkcioniranje kod kuće i na poslu
  • bol postaje jača s godinama – ovo može ukazivati na to da nešto drugo osim menstrualnog ciklusa uzrokuje bol
  • bol traje dulje od menstruacije.

Ove informacije su općenite i nisu namijenjene kao zamjena za stručni savjet liječnika.

Za dijagnozu se uvijek obratite svom liječniku te zatražite njegovo mišljenje ako se simptomi kod Vas ili Vašeg djeteta ne povuku.

Zalažemo se za zaštitu Vaših osobnih podataka. Kliknite ovdje za pregled naših pravila o zaštiti privatnosti.