Breadcrumbs

Činjenice o Nurofenu i hrani

Vaša mama je možda govorila da Nurofen uvijek trebate uzeti s hranom tako da lijek ne uznemiri želudac. Dobra vijest: lijepo od mame da se brine, ali ne morate jesti samo zato jer ste dobili glavobolju. Nurofen i slični lijekovi za ublažavanje boli mogu se uzimati natašte, uz čašu vode. 

Od kuda dolazi taj mit o Nurofenu i hrani?

U 1970-ima, Nurofen je bio lijek koji se mogao dobiti samo na recept, a liječnici su koristili velike doze protiv boli i upala za ljude s dugotrajnim bolestima. Neki bolesnici su svakodnevno uzimali velike doze Nurofena godinama, što je dovelo do želučanih tegoba, uključujući čireve.

Danas je doza ibuprofena u Nurofen lijekovima protiv boli koje slobodno kupujete u ljekarni ili specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima mnogo manja  od onih u 1970-ima.

Još jedna razlika je da se sada Nurofen uzima samo kroz kraća razdoblja - zato će ljekarnik uvijek preporučiti posjet liječniku ako se bol nastavi dulje od tri dana. Kada se uzima na kraće staze, velika je vjerojatnost da Vam Nurofen neće prouzročiti nikakve želučane tegobe. Postoje dokazi koji ukazuju na to da se želučane tegobe mogu javiti ako se Nurofen uzima u velikim dozama (preko 1200 mg/dan) i kroz dulja razdoblja (duže od 3 dana).

Dakle, kada se u prošlosti Nurofen koristio u velikim dozama i kroz dulja razdoblja, šanse za želučane probleme bile su veće nego danas. Liječnici su mislili da bi uzimanje lijeka uz obrok moglo smanjiti rizike. Danas znamo da ako pratite upute na pakiranju i Nurofen uzimate u manjim dozama i do najviše tri dana zaredom, Vaše bi tijelo ovaj lijek moralo tolerirati baš kao paracetamol. To znači da Nurofen ne morate uzimati s hranom.

Tri dobra razloga za uzimanje Nurofena s vodom

Postoji još jedna stvar koju biste trebali znati o Nurofenu i hrani. Ako Nurofen uzimate s hranom, on će zapravo djelovati sporije. To može biti problem jer nitko ne želi trpjeti bol dulje nego mora. Može se dogoditi i da ne vjerujete da Nurofen djeluje i uzmete neke druge lijekove koje zapravo ne trebate.

Prema tome, hrana zapravo može usporiti ublažavanje bolova. Na sreću, tome lako možete doskočiti. Uzmite Nurofen natašte uz čašu vode. Time ćete ostvariti tri prednosti:

  1. Nurofen će djelovati brže.
  2. Bol će brže početi nestajati.
  3. Izbjegnut ćete uzimanje nepotrebnih lijekova.

 “Fast facts” o Nurofenu i hrani