Breadcrumbs

Djeluje li Nurofen ciljano na uzrok boli?

Posjet ljekarni često može biti zbunjujući. Postoji tako puno proizvoda između kojih trebate odabrati. Važno je da odaberete onaj koji Vama odgovara, odnosno onaj koji će najučinkovitije ublažiti Vašu bol. U tom slučaju je dobro znati da Nurofen ciljano djeluje na uzrok Vaše boli - no što to zapravo znači? Kako znanstveno objasniti tu tvrdnju? 

Što je ciljano ublažavanje boli?

Ibuprofen (djelatna tvar u Nurofen lijekovima) širi se po tijelu, ali aktivno djeluje na bolnim ili upaljenim dijelovima tijela.

Kada govorimo o Nurofenu, ciljano olakšavanje boli znači da djelatna tvar, ibuprofen, djeluje na oboljelom ili ozlijeđenom mjestu. Na mjestu boli Nurofen zaustavlja proizvodnju prostaglandina, prirodne kemikalije koja sudjeluje u dojavi boli i upali. Za razliku od toga, smatra se da paracetamol funkcionira uglavnom u središnjem živčanom sustavu (mozak i kralježnica). To znači da paracetamol uglavnom djeluje udaljeno od samog mjesta boli.

Zašto blokiranje prostaglandina pomaže u olakšavanju boli i smanjenju upala

Prostaglandini su prirodne kemikalije koje se stvaraju u tijelu kada se ozlijedite ili obolite. Kada se nalaze u tijelu, prostaglandini čine obližnje živce vrlo osjetljivim na bol, što tijelu pomaže shvatiti da nešto nije u redu. Prostaglandini također čine  tkiva upaljenim i natečenim. Oni su jedan od razloga zašto grlo oteče kada ste bolesni i zašto je nos začepljen prilikom prehlade. Oni su jedan od razloga zašto iščašeni gležanj postane otečen i ukočen.

Ibuprofen ciljano djeluje na prostaglandine, odnosno blokira njihovu proizvodnju. To čini Nurofen učinkovitim lijekom protiv bolova i to je također razlog zašto možemo reći da Nurofen ciljano napada izvor boli.

Odabir ispravnog Nurofena za Vašu bol

Nurofen je razvio čitavu lepezu proizvoda na bazi ibuprofena za olakšavanje boli.

Prema tome, ako tražite učinkovito olakšanje boli i upala, Nurofen može pomoći u tome. Svi lijekovi pod nazivom Nurofen sadrže istu djelatnu tvar te pružaju učinkovito ublažavanje bolova, uključujući bol kod migrene, tenzijske glavobolje, bolove u leđima i menstrualne bolove.