Primarne glavobolje nisu uzrokovane drugim stanjem. To je samo glavobolja i ništa više.

Najčešća vrsta primarne glavobolje je migrena. Ove glavobolje dolaze i odlaze. Migrene mogu biti popraćene mučninom, povraćanjem ili osjetljivošću na svjetlost ili buku. Ponekad ljudi znaju da će uskoro imati migrenu, jer prije nego što se razvije migrena imaju poremećaje vida, zvane aura. Skolonost migrenama je često nasljedna. Lijekovi poput ibuprofena mogu pomoći ublažiti bol, ali najbolji način liječenja migrene obično je prevencija. Dovoljno sna, redoviti obroci i dovoljan unos tekućine te smanjenje stresa često mogu pomoći u prevenciji migrene.

Studija koju je provelo Njemačko društvo za proučavanje glavobolje i migrene pokazala je da jedna od dvije djevojčice i četvrtina dječaka u dobi od 12 do 15 godina pati od glavobolja. Najviše glavobolja ima među tinejdžerima koji također pate od bolova u leđima. Kvaliteta života onih koji pate od tih bolova ozbiljno je smanjena.

Ako vašeg tinejdžera boli glava, pustite ga da se odmori u mračnoj sobi. Predložite mu da isključi TV, mobitel i video igre. Dajte mu lijek s ibuprofenom, prilagođen njegovoj dobi.

Ako vaš tinejdžer već neko vrijeme nije jeo, lagani obrok bio bi dobra ideja. Dobro je dati mu i da nešto popije. Snižavanje šećera u krvi ili dehidracija mogu uzrokovati glavobolju. Zagrljaj također može biti utješan za oboje. Vrlo je vjerojatno da će se vaše dijete u najkraćem vremenu riješiti boli i vratiti u normalu.

Rrazvoj tehnologije posljednjih godina doveo je do toga da djeca danas imaju sasvim drugačiji odgoj i djetinjstvo u odnosu na generacije prije njih, a obiteljski život danas se uvelike razlikuje od onog prije nekoliko desetljeća.

Bez obzira na to rade li domaću zadaću na obiteljskom računalu, provjeravaju li web-stranice društvenih mreža na pametnom telefonu ili igraju igrice na tabletima, uređaji poput ovih zabavljaju našu djecu satima. Ali jeste li znali da im ti elektronički uređaji mogu uzrokovati glavobolje ?

Dugotrajno gledanje u zaslone, bez stanke, izaziva naprezanje očiju, što može uzrokovati glavobolje. Podsjetite svog tinejdžera na uzimanje redovitih stanki kako bi odmorio oči.

San

Drugi problem koji može uzrokovati glavobolje vašeg tinejdžera može biti nedostatak sna. Nije neobično da naši tinejdžeri ostaju budni do kasno, gledajući televiziju ili razgovarajući sa svojim prijateljima, no u toj je dobi jako važno dovoljno spavati. Kada spavamo, naše se tijelo može odmoriti dok naš mozak razvrstava sve informacije koje je primao tijekom dana. Kada djeca ne spavaju dovoljno, mogu patiti od glavobolja, stoga je bitno da odspavaju najmanje osam do deset sati.

Hrana i piće

Hrana i piće mogu biti drugi uzrok glavobolja među tinejdžerima. Iako su neke stvari, kao što su mononatrijev glutamat (MSG) ili kofein dobro poznati okidači glavobolja u većine ljudi, okidači u vidu hrane mogu biti različiti za svakoga. Kako biste utvrdili koja hrana pokreće glavobolju kod vašeg adolescenta, može biti korisno zamoliti ga da vodi dnevnik hrane i pića bilježeći što je jeo prije nego što je glavobolja počela. Nakon par tjedana, trebali biste moći provjeriti ponavljaju li se iste namirnice koje zatim možete isključiti iz njegove prehrane.

Potpuno preskakanje obroka drugi je razlog javljanja glavobolja jer uzrokuje pad razine šećera u krvi.

Nedovoljan unos tekućine i dehidracija mogući su uzroci glavobolje, zato je važno piti dovoljne količine vode tijekom dana.

Postoje metode koje treba isprobati u borbi protiv glavobolje u tinejdžera, čineći nekoliko malih promjena u načinu života, ali ako se javi glavobolja i vašem tinejdžeru treba olakšanje, jedna od mogućnosti je primijeniti lijek protiv bolova poput paracetamola ili ibuprofena. Ako simptomi ustraju, najbolje je zatražiti savjet liječnika.

Zaključno, evo nekih čimbenika rizika koji su sastavni dio života mnogih tinejdžera:

  • Slušanje preglasne glazbe
  • Igranje računalnih igara dulje od jednog sata dnevno
  • Konzumacija više od dvije čaše pića s visokim postotkom alkohola tjedno.

Te navike imaju važnu ulogu u razvoju glavobolja, jer adolescenti koji su uključeni u te aktivnosti češće pate od glavobolje.