Od trenutka kada taj prvi, svijetli zubić promoli svoj mali vrh na otvoreno, zdravlje zubi postaje važno. Dok ne izbiju trajni zubi, vaše se dijete mora oslanjati na svoje mliječne zubiće pa je iznimno važno početi njegovati ih što je moguće ranije, uključujući i odlazak stomatologu.

Pranje dječjih zubi četkicom

Najbolji način brige o bebinim zubima je stjecanje navike četkanja, čak i ako beba ima samo jedan zubić! Za početak, koristite mekanu četkicu za zube i vodu. Zatim, u dobi od 18 mjeseci uvedite zubnu pastu s niskim udjelom fluorida prikladnu za djecu. Također je važno od samog početka čistiti zubnim koncem! Prije no što zubići stignu, steknite dobre navike tako što ćete bebine desni brisati mekanom tkaninom dvaput dnevno.

Nemojte previše brinuti ako u početku ne možete puno prati zube. Najvažnije je steći naviku četkanja tako da vaša beba zna da je to dio njene dnevne rutine. Pošto se naviknete četkicom prati bebine zube, to radite dvaput dnevno: jednom ujutro i jednom neposredno prije odlaska na spavanje.

Kako vaše dijete raste, možda će biti prihvatljivo pustiti ga da si samostalno pere zube. Iako je važno naučiti svoje dijete da samostalno četkicom pere zube, dobra je ideja nastaviti mu pomagati četkati zubiće sve dok ne napuni sedam godina i dok to ne bude moglo samo obavljati dovoljno dobro.

Smanjite šećer

Šećer je izvor hrane za bakterije koje žive u našim ustima. Bakterije proizvode kiselinu koja može oštetiti vanjsku površinu zuba (zvanu caklina). Iako slina u ustima pomaže u saniranju te štete, ako postoji veće oštećenje, onda se može razviti rupa u zubu (poznata kao karijes).

Lizalice i zašećereni napici u bočicama za bebe posebice mogu biti štetni jer su dugo u kontaktu s bebinim zubićima i veća je vjerojatnost da će prouzročiti kvarenje. Najbolje je ograničiti slatkiše što je moguće više i na vrijeme uspostaviti navike zdrave prehrane i čišćenja zuba. Razmotrite sljedeće savjete za smanjenje vremena u kojemu su zubi vašeg djeteta u kontaktu sa šećerom:

  • Kada beba završi s jelom, odmaknite bočicu
  • Ne stavljajte bebu u krevet s bočicom
  • Nikada ne stavljajte slatke napitke u bebinu bočicu
  • Nikada ne uranjajte dudu u nešto slatko
  • Kada je moguće, zatražite lijekove bez šećera
  • Učite dijete da pije iz šalice kada napuni oko šest mjeseci
  • Za djecu stariju od 12 mjeseci voda treba biti glavno piće
  • Voćni sok nije nužan niti se preporučuje za djecu zbog visokog udjela šećera i kiselosti

Šećer može biti teško prepoznati u različitim namirnicama jer se nalazi pod različitim nazivima. Neki od uobičajenih naziva za šećer u popisima sastojaka uključuju fruktozu, sukrozu, dekstrozu, glukozu. Možda ćete misliti da su prirodni izvori šećera u redu, ali sve vrste šećera, bili to prirodni šećeri u voću, dodani šećeri ili oni u medu i voćnom soku, imaju potencijal uzrokovati kvarenje zuba.

Kada trebam odvesti svoju bebu stomatologu?

Savjet stručnjaka roditeljima je što prije bebu odvesti stomatologu. Zlatno pravilo je da trebate razmišljati o posjeti stomatologu sa svojim mališanom čim mu počnu nicati zubi. Vaš će stomatolog moći provjeriti niču li bebini zubići prema očekivanjima i dati vam dragocjene savjete o tome kako održavati bebine zube zdravima i snažnima.