Evo najčešćih bolesti s kojima se djeca suočavaju tijekom jeseni i zime, kao i njihovih simptoma:

  1. Gripa i prehlada - studije pokazuju da oko 20 % stanovništva pati od ove dvije bolesti barem jednom godišnje, a djeca su najčešće pogođena. Uzrokuju ih virusi koji se mogu prenijeti izravnim kontaktom s jedne osobe na drugu, kašljanjem ili kihanjem. Simptomi koji ukazuju na ove bolesti su povišena tjelesna temperatura, groznica, kronični umor, bolovi u mišićima, kašalj i mučnina.
  2. Bronhitis - unutar jedne godine i, 25 % osoba kojima je dijagnosticiran bronhitis su djeca, većinom mlađa od 5 godina. Bolest, koja se očituje kao upala dišnih putova, mogu uzrokovati virusi, bakterije ili već postojeće alergije. Simptomi uključuju vrućicu, otežano disanje i kašalj koji mogu trajati nekoliko tjedana.
  3. Sinusitis - liječnici kažu da oko 10 % prehlada u djece dovodi do sinusitisa, upale sinusa. Simptomi uključuju začepljenje nosa, glavobolju, a mogu uzrokovati i uporni kašalj ili upalu grla.

Razumijevanje dječje glavobolje tijekom hladne sezone

Kad se vaše dijete žali na glavobolju, lako se prepustiti brizi i odmah odjuriti k liječniku. No, kao i u odraslih, postoje uobičajeni uzroci glavobolja u djece, kod kojih nije potrebna liječnička intervencija, kao što su obična prehlada ili gripa.

Kakvi roditelji, takva djeca

Uobičajeni uzroci glavobolje uključuju umor, stres i simptome povezane s virusnim infekcijama.

Tijekom sezone prehlade i gripe, također se mogu javiti i glavobolje. Ovo može biti neugodno i uznemirujuće za vaše malene.

Prehladom ili gripom izazvane glavobolje

Glavobolja nije neuobičajena u djece kad imaju prehladu ili gripu.

Ovo može biti povezano s drugim simptomima. Primjerice, vrućica ili gubitak teka uslijed infekcije virusom mogu dovesti do glavobolja zbog dehidracije. Vrućica može biti praćena znojenjem i drhtavicom te može biti prisutna zajedno s pulsirajućom glavoboljom. Alternativno, ako je djetetu nos začepljen ili curi, glavobolja se može se javiti uslijed oticanja sinusa i manifestirati se kao bol u području sinusa.

Ocijenite bol

Kad vaše dijete ima prehladu ili gripu i žali se na glavobolju, dobar je prvi korak pokušati ocijeniti bol. U različitoj dobi, djeca imaju različite sposobnosti i stupnjeve razumijevanja potrebne da bi sama mogla izvijestiti o jačini boli koju osjećaju. Primjerice, u dobi od oko pet do šest godina, djeca počinju stjecati bolje razumijevanju boli koju osjećaju. U mlađe djece, može biti komplicirano izvući informacije iz njih. Možda ćete morate biti kreativni.

U sezoni prehlade i gripe, odgovor na ublažavanje boli može biti u ordinaciji vašeg liječnika ili ljekarni. Lijekovi ne mogu izliječiti običnu prehladu ili gripu, ali mogu ublažiti simptome, uključujući glavobolje. Možete pomoći vašem djetetu primjenom protuupalnih lijekova kao što je Nurofen za djecu*. Naravno, ako ste zabrinuti zbog boli koju osjeća vaše dijete, potražite savjet liječnika.

Bez obzira na simptome koje vaše dijete manifestira, ukoliko ste zabrinuti, posjet pedijatru ne treba odgađati, jer se svako zdravstveno stanje može pogoršati. Stručnjak uvijek može preporučiti najprikladniji način liječenja.