Breadcrumbs

Pet mitova o glavoboljama koje trebate znati

Pulsira u glavi, onemogućuje koncentraciju, ne možeš je se riješiti... Svi smo se nekad susreli s glavoboljom. Što je najgore, javlja se kad je najmanje očekuješ.

Od tenzijskih i cluster glavobolja do sinusnih glavobolja i migrena - svaka je glavobolja drugačija. Jedan od prvih koraka u borbi protiv glavobolja je razotkrivanje pet mitova o njima.

Mit br. 1

Migrene su najčešći tip glavobolje

Zapravo su tenzijske glavobolje najčešće: osam od deset ljudi pati baš od njih. Razlog njihove rasprostranjenosti je moderan način života: jaka svjetla, glasni zvukovi i stres. Stres može mišiće u glavi i vratu učiniti napetima i "punim čvorova", a to su mišići koji uzrokuju tenzijsku glavobolju. Vjerojatno Vam je ova glavobolja poznata: tupa, probadajuća bol s obje strane glave.

Mit br. 2

Samo odrasli imaju glavobolje

Glavobolje nisu samo za odrasle. Djeca također pate od glavobolja (uključujući tenzijske glavobolje). Jedina razlika je u tome što vam često djeca ne mogu reći kada ih boli glava, naročito u najranijoj dobi. Vjerovali ili ne, glavobolja je jedan od najčešćih razloga zašto djeca izostaju iz škole. Iako nisu uvijek ozbiljne, potrebno je dobro paziti na dječje glavobolje kako se ne bi pogoršale. Ako se to dogodi, obratite se liječniku.

Mit br. 3

Migrene su samo jake glavobolje

To nije potpuno točno. Migrene se razlikuju od ostalih glavobolja. To je zapravo neurološki poremećaj i osjećaj migrene može biti mnogo intenzivniji od glavobolje. Bol uglavnom proizvodi širenje krvnih žila u glavi.

Ako bolujete od migrene, mogu se pojaviti i drugi simptomi, npr. mučnina ili osjetljivost na svjetlost. Mogu Vam se dogoditi i problemi s vidom, koji se nazivaju aurama, kao i pojava bljeskajućih svjetala ili cik-cak linija.

Mit br. 4

Samo žene boluju od glavobolja koje se ponavljaju

Znate što? Svi ih mogu imati. Iako je rizik od tenzijskih glavobolja i migrena za muškarce manji, pet puta je vjerojatnije da će muškarac dobiti cluster glavobolju. Ova vrsta glavobolje naziv je dobila po tome što osoba dobiva nekoliko skupina (cluster =  skupina/nakupina) glavobolja u razdoblju od nekoliko tjedana, jednom ili dvaput godišnje otprilike u isto doba godine. Bol se obično osjeća iza oka ili na jednoj strani glave, jaka je i neočekivana.

Mit br. 5

Sve glavobolje su psihološke

Uzrok većine glavobolja je fizičke prirode. Primjerice, stres koji uzrokuje napetost mišića u glavi i vratu uzrokuje tenzijske glavobolje. Mišići zatim šalju signale boli koje osjećate na obje strane glave. To je razlog zašto tenzijske glavobolje često stvaraju osjećaj obruča koji se steže oko glave.

Ako Vam se dogodi takva glavobolja, preporučujemo da ciljano djelujete na fizički uzrok boli i koristite lijek za ublažavanje bolova poput Nurofena.