Koja temperatura je visoka za dijete?

Pomaže imati vodič za normalne raspone temperature prema vrsti termometra (iako uvijek trebate provjeriti informacije proizvođača za svoj vlastiti termometar):

 • Za temperaturu čela, normalan raspon s termometrom za čelo je 35,8 do 37,6 °C.
 • Za temperaturu uha, normalan raspon s termometrom za uho je 35,8 do 38 °C
 • Za rektalnu temperaturu, normalan opseg s termometrom za mjerenje rektalnim putem je 36,3 do 38 °C.
 • Za temperaturu mjerenu oralno, normalan opseg s termometrom za mjerenje oralnim putem je 35,5 do 37,8 °C.

Ako otkrijete da vaše dijete ima vrućicu, također u djeteta možete primijetiti neke od sljedećih simptoma:

 • Vruće je na dodir.
 • Srce mu kuca ubrzano i brže diše.
 • Izgleda loše.
 • Razdražljivije je ili pospanije nego obično.
 • Zajapureno je i ima znojnu ili ljepljivu kožu.
 • Drhti.

Što uzrokuje vrućicu?

Povišena temperatura pokazuje da imunološki sustav vašeg tijela nešto napada, prema dr. Dashi Fielder, liječnici opće prakse u Bondiju i mami. Prehlade su jedan od najčešćih uzroka vrućice u djece. Ona se prehlade oko šest do osam puta godišnje. "Vrućica je znak borbe vašeg tijela i ja uvijek kažem da je to dobar znak", kaže dr. Fielder.

Neka djeca dobiju vrućicu i nakon cijepljenja. Dr. Fielder kaže da to pokazuje kako njihovo tijelo uči kako se boriti s uzročnikom protiv kojeg su cijepljeni. "Nakon cijepljenja, oko 10 posto djece dobije vrućicu, ali ona obično dosegne samo 37,5 do 37,8 °C."

Bez obzira koji je uzrok vrućice, ako vidite da temperatura vašeg djeteta doseže 38,5 °C, odmah pozovite liječnika ili hitnu pomoć.

Koji je najbolji način za mjerenje temperature u djece?

Bakin trik da nadlanicom opipate čelo svojeg mališana i usporedite ga s osjećajem topline vlastitog čela možda je prvi intuitivan korak, ali ipak trebate termometar kako biste saznali preciznu temperaturu bolesnog djeteta. To je jedini način za dobivanje preciznog očitavanja temperature s kojom se suočavate.

Dr. Fielder preporučuje svim roditeljima da imaju termometar. Kako je navedeno gore, rezultati i mišljenja razlikuju se unutar zdravstvene struke po pitanju koji su termometri najprecizniji, ali vi imate brojne opcije. Digitalni termometri koje se koriste oralno ili rektalno mogu biti iznimno učinkoviti. Vaš ljekarnik vam može pomoći izabrati jedan. "Koji god je mami praktičan, dostupan i jednostavan za korištenje je dobra ideja", kaže dr. Fielder.

Kako možete ublažiti djetetovu vrućicu?

Ako je zbog vrućice vašem djetetu nelagodno, snižavanje temperature može pomoći da se dijete bolje osjeća. "Ako je dijete nesretno, ne jede, očito mu je nelagodno, a temperatura je viša od 38,5 °C, onda preporučujemo da mu date protuupalni lijek", kaže dr. Fielder. "Ako je dijete veselo, igra se i jede, a temperatura ne prelazi 38,5 °C, onda je u redu ništa mu ne dati." Ako imate dvojbi, pozovite liječnika.

Između davanja doza analgetika/antipiretika namijenjenih posebno za djecu, kao što je Nurofen za djecu*, dijete također možete okupati u mlakoj vodi (ali ne hladnoj) ili ga istrljati spužvom namočenom u mlakoj vodi. Obucite ga u laganu, prozračnu odjeću.

Od ključnoga je značaja da dijete pije puno tekućine. Stalno nudite male količine vode, razrijeđenog soka (jedan dio soka na tri dijela vode) ili mlijeko.

Kada vaše dijete mora posjetiti liječnika?

Većina je vrućica rezultat blage dječje bolesti i lako ih je kontrolirati. Ipak, ako ste zabrinuti trebate posjetiti liječnika, ili ako vaše dijete:

 • Mlađe je od šest mjeseci.
 • Povraća i ne pije.
 • Ima bolove.
 • Iznimno je pospano.
 • Ima vrućicu iznad 38,5 °C.
 • Ima vrućicu duže od jednog dana.
 • Ima ukočen vrat, osip ili probleme s disanjem.

*Na hrvatskom tržištu dostupni su sljedeći Nurofen lijekovi za djecu, koji sadrže djelatnu tvar ibuprofen: 

Nurofen za djecu 100 mg/5 ml oralna suspenzija – za djecu u dobi od 3 mjeseca do 12 godina 

Nurofen Forte za djecu 200 mg/5 ml oralna suspenzija s okusom jagode – za djecu u dobi od 6 do 12 godina

Nurofen Junior 100 mg meke kapsule za žvakanje s okusom naranče – za djecu u dobi od 7 do 12 godina 

Prije upotrebe pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Koristiti isključivo prema uputama. Nepravilna uporaba može biti štetna. Razgovarajte sa svojim liječnikom ukoliko simptomi ustraju. Ne smijete davati bebama mlađim od 3 mjeseca. Potražite liječnički savjet za djecu mlađu od 1 godine.