Koja je normalna tjelesna temperatura za bebu?

Tjelesna temperatura bebe trebala bi biti u rasponu od 36,5 do 37,5 stupnjeva Celzija. Temperatura od 38 ili više stupnjeva Celzija u beba mlađih od tri mjeseca i 38,5 ili više stupnjeva Celzija u starijih beba smatra se značajno visokom.

Ako vaša beba pokazuje znakove vrućice, trebate izmjeriti njenu temperaturu termometrom. Možda će vam digitalni termometar biti najlakši za uporabu i najprecizniji. Normalna temperatura varira ovisno o tome uzimate li unutarnje ili vanjsko očitavanje, odnosno na kojem dijelu tijela mjerite temperaturu. Zato je važno znati na što treba paziti i na kojem dijelu tijela mjeriti temperaturu.

  • Normalan raspon temperature s termometrom za uho je 35,8 do 38 stupnjeva Celzija.
  • Normalna temperatura mjerena oralno treba biti između 35,5 i 37,8 stupnjeva Celzija.
  • Normalna temperatura mjerena ispod pazuha treba biti između 34,7 i 37,3 stupnjeva Celzija.
  • Za termometre za mjerenje rektalne temperature, normalni raspon je od 36,3 do 38 stupnjeva Celzija.

Kao i uvijek, ako ste zabrinuti, kontaktirajte liječnika ili zdravstvenog djelatnika.

Koje vrste termometara postoje?

  • Postoji nekoliko načina mjerenja temperature u novorođenčadi: ispod jezika, ispod pazuha, u uhu, rektumu ili na čelu . Način koji birate može ovisiti o vrsti termometra kojeg koristite.
  • Digitalni termometar – Brz za uporabu i vrlo precizan. Ove se vrste termometara općenito koriste za očitavanja ispod pazuha.
  • Termometar za uho - Ova vrsta termometra je najbrži način za mjerenje bebine temperature jer može dati očitavanje za samo 1 sekundu. Međutim, ovakvi termometri su često skupi i morate pozorno pratiti upute kako biste osigurali da ćete precizno očitati vrijednost temperature.
  • Traka – Ovo su vrlo jednostavni termometri koje samo stavite na bebino čelo.
  • Živin termometar – Ova je metoda vrlo stara i više se ne koristi. Može biti opasan zbog činjenice da se termometri mogu razbiti u sitne krhotine stakla i ispustiti otrovnu živu. Zato je najbolje izbjegavati korištenje živinih termometara za bebe.

Koliko često trebate provjeravati temperaturu vaše bebe?

Kada vaša beba ima vrućicu, trebate redovito provjeravati njezinu temperaturu i razinu nelagode kako biste se uvjerili da je dobro. Važno je da se beba odmara što je moguće više kako bi se izborila s infekcijom, odnosno bakterijama ili virusima koji uzrokuju vrućicu.

Iako je strašno vidjeti kako se vaša beba osjeća loše, većina njih će se oporaviti od vrućice nakon par dana, bez daljnjeg liječenja. Ako je vaša beba mlađa od šest mjeseci i ima visoku temperaturu, trebate odmah posjetiti liječnika ili razgovarati sa zdravstvenim djelatnikom. Pobrinite se da starijim bebama bude ugodno, potičite ih da piju puno tekućine kako bi se spriječila dehidracija i pobrinite se da soba bude dobro prozračena. I ponovo, ako ste zabrinuti, kontaktirajte liječnika ili zdravstvenog djelatnika.