Kako djeluje bol: 3 stvari koje morate znati

Svi u nekom trenutku imamo bolove, bilo da su to mučni bolovi u leđima, grčevi u mišićima ili ukočenost vrata, akutni, umjereni bolovi poput neuralgije i migrene, koji su uvijek neugodni.

Dobra je strana što bol igra važnu ulogu u obrambenom sustavu tijela - to je način na koji tijelo upozorava na postojanje ozljede i potiče zaštitu od daljnjih bolesti ili oštećenja.

Unatoč svojoj zaštitnoj ulozi, bol može biti destruktivna. Osim utjecaja na svakodnevne aktivnosti, može izazvati i nesanicu. Razumijevanje načina na koji bol djeluje prvi je korak u prepoznavanju rješenja za upravljanje i olakšanje.

Tri su ključne stvari koje trebate znati o boli.

1. OSOBNA JE

Iako svi osjećamo bol, svaka osoba ima svoju granicu. Isti stupanj boli za jednu osobu može biti agonizirajući, a za drugu podnošljiv. Zašto drugačije osjećamo bol? Geni, hormoni, očekivanja i emocionalno stanje također određuju kako mozak tumači signale boli koje tijelo prenosi.

Bol se razlikuje od ostalih osjeta poput dodira, mirisa ili sluha. Očituje se trenutno i teško ju je opisati ili protumačiti. Dakle, to je subjektivno iskustvo, s emocionalnom i senzornom komponentom.

Budući da je bol osobno iskustvo, specifični načini upravljanja boli možda neće uspjeti za sve. Obično je najbolja strategija za učinkovito ublažavanje brzo djelovanje protiv boli, izravnim djelovanjem na izvor boli, na primjer primjenom protuupalnih lijekova koji se prodaju bez recepta, a namijenjeni su smanjenju upale i ublažavanju boli.

2. IMA MENTALNU KOMPONENTU

Bol kontrolira živčani sustav te se radi o složenom procesu. Četiri su mehanizma koja sudjeluju u nastanku boli: živčana vlakna, receptori boli, leđna moždina i mozak.

Ovisno o intenzitetu vanjskih podražaja, živčana vlakna proizvode različite kemijske reakcije koje utječu na to kako se osjećaji tumače. Kad primimo fizički podražaj, aktiviramo svoje NOCICEPTIVNE receptore boli, a živčana vlakna aktiviraju signal alarma za receptore boli.

Tako se impulsi šalju kroz živce do leđne moždine, a signali dopiru do mozga, odakle odlaze u talamus radi neurološke i svjesne interpretacije.

Uz pomoć moždane kore identificira se podrijetlo boli i odvija se postupak uspoređivanja osjetljivosti s drugim vrstama boli. Signal se šalje talamusu i dobiva se emocionalni odgovor koji može generirati mentalne reakcije poput bijesa, frustracije, tuge, ponekad čak i plača.

Na način na koji osjećate bol mogu utjecati i emocije. Ako ste tjeskobni ili depresivni, bit ćete osjetljiviji na bol. Na temelju istraživanja utvrđeno je da je sama činjenica da je osoba potaknuta da bude nesretna, na primjer pokazivanjem tužnih slika, dovoljna da smanji prag boli.

S druge strane, emocionalno stanje može pomoći u ublažavanju boli. Snažne emocije poput radosti ili straha mogu privremeno odvratiti ljude od osjećaja boli. Meditacija se također pokazala korisnom. Duboko stanje opuštenosti ponekad može ublažiti bol usredotočenjem pažnje na nešto drugo i smanjenjem percepcije boli.

3. IMA VIŠE IZVORA

Poznavanje prirode boli ključ je učinkovitog ublažavanja. Dvije su vrste boli - u tkivima i u živcima.

Bolovi u tkivima (ili nociceptivni) nastaju zbog oštećenja tjelesnih tkiva. Kad se porežete ili iščašite gležanj, kemikalije nazvane prostaglandini oslobađaju se iz oštećenih tkiva i pokreću lanac događaja koji dovode do upale.

Znakovi upale: osjećaj vrućine, bol, crvenilo i oteklina upozoravaju tijelo da izliječi zahvaćena tkiva. Prostaglandini također čine živčane završetke u tkivima (nociceptore) osjetljivijima na bol, zbog čega osjećate bol u tkivima.

Druga vrsta boli je živčana (ili neuropatska) bol. Živci su električni sustav tijela - oni neprestano šalju poruke, uključujući signale boli, između mozga i ostatka tijela. Ozljede živaca, mozga ili leđne moždine mogu promijeniti način prijenosa ovih signala.

Određene ozljede ili stanja, poput dijabetesa, mogu utjecati na živce i uzrokovati neuropatsku bol, trnce, utrnulost ili ponekad jaku bol.

ZNANJE ZNAČI MOĆ

Postoje tretmani za širok spektar akutne boli, zbog mnoštva objektivnih i subjektivnih čimbenika koji određuju iskustvo boli. Uzroka boli ima mnogo, pa je poželjno informirati se i pažljivo promatrati signale koje tijelo prenosi.

Ako bolje razumijete kako bol djeluje, vjerojatnije je da ćete njome upravljati i surađivati s liječnicima kako biste utvrdili strategije koje osiguravaju ublažavanje boli i poboljšavaju kvalitetu vašeg života.