Što je bol?

Bol je prirodni način na koji vas tijelo upozorava da nešto nije u redu. Bol je neugodan i uznemirujući osjećaj, vitalna funkcija ljudskog tijela.

To uključuje središnji živčani sustav i nociceptore, tako da se poruke mogu prenijeti s mjesta podražaja u mozak. Međunarodno udruženje za proučavanje boli definira bol kao neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano s trenutnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva ili opisano u smislu ozljeda.

Kako se mjeri bol?

Među najčešće korištenim metodama mjerenja boli je uporaba mjerača boli, instrumenta koji mjeri i prag boli i toleranciju. Mjerenje boli pomaže u određivanju vrste, težine i trajanja boli, podataka koji se koriste za postavljanje dijagnoze i plana liječenja čija će se učinkovitost naknadno procijeniti.

Vrste boli

Najčešće vrste boli su akutna i kronična bol.

Što je akutna bol?

Akutna bol je kratkotrajna bol, osjećaj koji može biti jak ili suptilan i koji prolazi nakon određenog vremenskog razdoblja. Na primjer, možete osjetiti akutnu bol zbog iščašenja ili istegnuća, operacije ili bolesti. Menstrualna bol je još jedan primjer akutne boli.

Što je kronična bol?

Kronična bol je dugotrajna bol koja traje mjesecima ili čak godinama. Smatra se stanjem, koje može biti blago ili teško.

Uobičajeni uzroci boli

Mnogo je mogućih uzroka boli. Uzroci nekih vrsta boli su sasvim jasni, poput boli u leđima i za vrijeme menstruacije. Međutim, ponekad se suočavamo s boli za koju se čini da ne postoji očiti izvor. Ako znate više o uzrocima čestih bolova, možete ih lakše prevladati.

Istegnuća i iščašenja

Često osjećamo bolove u mišićima nakon bavljenja zahtjevnim sportom ili nakon izvršavanja zadataka koji zahtijevaju fizički napor na poslu ili kod kuće.

Ta se istegnuća i iščašenja javljaju kada su mišići, zglobovi i ligamenti prekomjerno opterećeni bez odgovarajućeg zagrijavanja. Stanja u tim mekim tkivima često prate upale.

Istegnuća mišića i iščašenja mogu biti uzrokovani napetošću, stresom ili neadekvatnim držanjem tijela. Oni također mogu biti uzrokovani dugotrajnim i ponavljajućim pokretima poput onih karakterističnih za uredske aktivnosti.

Infekcije

Teško je nositi se s neugodnim simptomima gripe i prehlade, poput hunjavice, vrućice i grlobolje. Bol koju osjećamo može uzrokovati i infekcija.

Ti se bolovi često opisuju kao tupa i neprekidna bol u tijelu.

Bolovi u mišićima mogu biti uzrokovani time što imunološki sustav oslobađa kemikalije u vaše tijelo kako bi vas zaštitio i borio se protiv infekcije. Te se tvari mogu prihvatiti na živčane završetke, zbog čega se mozgu šalju signali boli.

Složeni problemi

Bolove u tijelu mogu uzrokovati složeni dugotrajni problemi. Primjerice, u slučaju neuralgije (ili neuropatske boli), signalni sustavi u leđnoj moždini i mozgu mogu biti oštećeni. Tijelo nepravilne signale tumači kao bol i druge osjećaje, poput trnaca i utrnulosti.

Ljudi koji pate od bolesti koja se naziva fibromialgija mogu imati dugotrajne bolove u tijelu, umor i probleme sa spavanjem.

Kako se bol može ublažiti?

Bol obično djeluje kao signal ranog upozorenja, pa je dobro djelovati na izvor boli što je prije moguće. To bi moglo uključivati reorganizaciju stola kako biste poboljšali svoj položaj dok radite i tako smanjili pritisak na ruke i zglobove.

Ako već patite od napregnutosti ili istegnuća mišića:

 • ne opterećujte taj dio tijela;
 • poduzmite mjere za smanjenje otekline i upale u prvih nekoliko dana - slijedite načelo: odmor, nanošenje leda, kompresija, podizanje zahvaćenog uda ili uzmite protuupalni lijek, poput Nurofena*.
 • Nakon prvih nekoliko dana, može biti korisna i terapija toplinom.
 • Isprobajte jednostavne vježbe, poput hodanja ili plivanja.
 • Isprobajte masažum za ublažavanje bolova u mišićima.

Kada biste se trebali brinuti zbog boli?

U većini slučajeva lagana tjelovježba i zdrava prehrana mogu puno pomoći u prirodnom oporavku. Protuupalni lijekovi, poput mekih kapsula Nurofen*, mogu vam privremeno ublažiti bol kako biste mogli nastaviti s radom.

U nekih ljudi, stalnoj boli glavni uzrok mogu biti genetska nasljedna stanja ili kronična zdravstvena stanja poput dijabetesa ili artritisa.

Ako bol potraje nekoliko dana, nemojte je zanemariti - što prije se obratite svom liječniku ili ljekarniku.

* Na hrvatskom tržištu dostupni su sljedeći Nurofen lijekovi za odrasle:

Nurofen Rapid 200 mg meke kapsule

Nurofen Rapid Forte 400 mg meke kapsule

Bibliografske reference

 • 1

  Maggee K, Schneider S. A.D.A.M. Illustrated Family Health Guide. 1st ed. Atlanta, GA: A.D.A.M.; 2006.

 • 2

  Medlineplus. Fibromyalgia.  Pristupleno  26 Kolovoza 2014 Godine

 • 3

  RB Health Hub. Types of Pain: What is pain? Pristuplje u kolovozu 2014 godine.