Od tenzijskih do cluster glavobolja, bolova sinusa i migrena, sve su različite. Štoviše, možemo govoriti o dvije glavne kategorije glavobolje: primarnoj i sekundarnoj 1. Dakle, otkrivanje ovih uobičajenih mitova o glavoboljama dobra je polazna točka da ih se riješite.

Mit broj 1: Migrena je najčešća glavobolja

U stvarnosti, glavobolje tenzijskog tipa najčešće su glavobolje 2. Razlog zašto su tako česte je što imaju korijene u modernom načinu života, uz jaka svjetla, buku i stres.

Zbog stresa mišići u području glave i vrata postaju napeti i time postaju izvor boli kod tenzijskih glavobolja. Vjerojatno znate kakav je osjećaj glavobolje - tupa i mučna bol s obje strane glave.

Mit broj 2: Samo odrasli imaju glavobolju

Glavobolje ne pogađaju samo odrasle osobe, iako su u slučaju djece povremene i često su prateći simptom prehlade ili virusne infekcije 3. Djeca također pate od glavobolje, uključujući tenzijsku glavobolju - jedina je razlika što to ne mogu izraziti, posebno mala djeca.

Iako uglavnom nisu ozbiljne, važno je pratiti dječju glavobolju i posavjetovati se s liječnikom ako se pogorša.

Mit broj 3: Migrena je samo jača glavobolja

To nije potpuno točno. Migrena se razlikuje od ostalih glavobolja. Ona zapravo signalizira neurološki poremećaj i bol koja se osjeća može biti puno jača nego kod „normalne“ glavobolje.

Bol je uglavnom uzrokovana širenjem krvnih žila u području glave, nakon čega slijedi njihovo stezanje.

Ako patite od migrene, možda ćete imati i druge simptome poput mučnine i osjetljivosti na svjetlost i zvukove 4. Također možete imati problema s vidom, koji su poznati kao aure pri čemu se mogu vidjeti bljeskajuća svjetla ili cik-cak linije.

Mit broj 4: Samo žene pate od ponavljajućih glavobolja

Pogodite što? Svi ih imamo. Iako muškarci imaju manji rizik od tenzijske glavobolje i migrene, pet je puta veća vjerojatnost da će imati cluster glavobolje 5.

Naziv ove glavobolje potječe od toga što se glavobolje javljaju u skupinama („klasterima“), svaki dan kroz nekoliko tjedana, a javljaju se jednom ili dva puta godišnje otprilike u istom razdoblju. Bol se obično osjeća iza oka ili s jedne strane glave, jaka je i neočekivana.

Međutim, istina je da migrene imaju 3 puta veću prevalenciju među ženama nego muškarcima. Uz to, žene češće od muškaraca prijavljuju epizodnu bol (često tijekom duljeg vremenskog razdoblja) i kroničnu bol 6. Štoviše, ozbiljniji i učestaliji napadi migrene često su posljedica promjena u razini estrogena.

Mit broj 5: Sve glavobolje su psihološke

Većina glavobolja obično je uzrokovana fizičkim uzrokom. To je isto kao u slučaju tenzijskih glavobolja koje su uzrokovane napetošću u mišićima glave i vrata. Tako se šalju signali boli s obje strane glave. Zato se tenzijske glavobolje često osjećaju kao traka stegnuta oko glave.

Ako imate jednu od ovih glavobolja, možete razmotriti izravno djelovanje na izvor boli pomoću analgetika, kao što su Nurofen Rapid meke kapsule*.

* Na hrvatskom tržištu dostupni su sljedeći Nurofen lijekovi za odrasle:

Nurofen Rapid 200 mg meke kapsule

Nurofen Rapid Forte 400 mg meke kapsule

Bibliografske reference: